Cestujete na dovolenou letadlem? Baterie, peníze a léky si vezměte na palubu

Rozhodli jste se, že letos k moři poletíte? Do kufru či příručního zavazadla na palubu letadla si nemůžete dát cokoliv. Podívejte se, jaké předměty nesmíte přepravovat a kam si uložit například lithiové baterie.

cestování letadlem, pojištění

Když jedete na dovolenou vlastním autem, jste při balení věcí limitováni pouze velikostí zavazadlového prostoru vašeho vozidla. Pokud máte nosiče kol, střešní box nebo přívěsný vozík, můžete si vzít s sebou i rozměrnější předměty jako například jízdní kola, nafukovací člun, windsurfing, golfové vybavení nebo stan s veškerým příslušenstvím. Pokud ovšem cestujete na dovolenou letadlem, budete se muset uskromnit.

Než se začnete balit na cestu, zjistěte si, jak velké můžete mít zavazadlo do letadla, jaké předměty nesmíte přepravovat a co si můžete zabalit do odbavovaného kufru, palubního zavazadla a osobní tašky. Přepravovaná zavazadla nezapomeňte před odjezdem na letiště zvážit. Za kila nad váhový limit stanovený leteckou společností si totiž připlatíte.

TIP: Sjednejte si cestovní pojištění za výhodnou cenu online na Pojisteni.com. Kalkulačku cestovního pojištění naleznete ZDE.

Low cost cestovatelé si musí vystačit s batohem

Řada Čechů si oblíbila cestování na vlastní pěst s nízkonákladovými leteckými společnostmi. Do řady evropských měst můžete sehnat letenky už za několik stokorun. V tomto případě ovšem počítejte s tím, že si budete moci vzít na palubu jen velmi malé zavazadlo. Například u letecké společnosti Ryanair si můžete vzít s sebou do letadla v ceně low cost letenky jen jednu malou osobní tašku nebo batoh o rozměrech 40 x 20 x 25 centimetrů, který si uložíte pod sedadlo před vámi. Připlatit si samozřejmě můžete za jedno kabinové nebo odbavené zavadlo o rozměrech 55 x 40 x 20 centimetrů do hmotnosti 10 kg.

Charterové lety mají vyšší váhové limity zapsaných zavazadel

Cestovní kanceláře pro dopravu svých klientů například do Řecka, Bulharska, Egypta či Tunisu využívají charterové lety. Před odletem si zjistěte, kolik zavazadel můžete přepravovat a jaké jsou váhové limity dané letecké společnosti. Například u letecké společnosti Smartwings mají cestující v ceně letenky nárok na přepravu jednoho kusu zapsaného zavazadla o maximální hmotnosti 23 kg. Na palubu letadla si můžete vzít jedno příruční zavazadlo o hmotnosti do 8 kilogramů a rozměrech maximálně 56 x 45 x 25 centimetrů a jednu malou osobní tašku (např. dámská kabelka nebo laptop, max. 3 kg, 40 x 30 x 15 cm).

Velmi často si turisté cestující k moři chtějí vzít s sebou například slunečník. Pokud se nedá složit do kufru, počítejte s nemalým příplatkem za další zavazadlo. Cestující s omezenou hybností si mohou vzít na palubu bezplatně například berle či složený invalidní vozík.

Váhové limity si hlídejte nejen při cestě na dovolenou, ale i při návratu zpět do České republiky. S těžšími dárky například v podobě vína můžete snadno překročit maximální váhový limit. Pokud se tak stane, nezbývá nic jiného než se nakoupených dárků vzdát nebo si připlatit.

TIP: Obáváte se ztráty nebo poškození zavazadla? Sjednejte si spolu s cestovním pojištění připojištění cestovních zavazadel.

Lithiové baterie patří do palubního zavazadla

Do příručního zavazadla na palubu letadla si zabalte všechny samostatné baterie a elektronické přístroje, které obsahují lithiové baterie. Typickým příkladem jsou mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, tablety či powerbanky. Předměty s baterií totiž nesmí být přepravovány v odbaveném zavazadle. Do příručního zavazadla si můžete dát také tekutiny a gely do maximálního objemu jedné nádoby 100 mililitrů. Všechna balení musí být umístěna v jednom průhledném uzavíratelném plastovém sáčku a celkový objem tekutin nesmí přesáhnout jeden litr. Na palubu letadla si vezměte také osobní doklady, peníze, platební karty a léky.

Co nesmí na palubu letadla

V kabině letadla nesmíte mít zavazadla a předměty, které by mohly ohrozit bezpečnost letu, osob nebo majetku. Do prostoru pro cestující je zakázáno brát střelné zbraně a jejich jakékoliv napodobeniny (pozn. pozor, ani dětské pistolky), světlice a další pyrotechniku či výbušniny, kuše, praky, harpuny či elektrické paralyzéry. Zakázány jsou také veškeré špičaté a ostré předměty. U sebe nesmíte mít například žiletky, nože a nůžky všech velikostí, domácí příbory, slunečníky s ostrým hrotem, kovové pilníčky na nehty, cepíny, stanové kolíky, brusle či lyžařské nebo turistické hůlky. Přepravovat na palubě nemůžete ani tupé předměty, které mohou způsobit zranění. Jedná se například o různé hole, kulečníková tága, kriketové pálky, golfové hole, hokejky, skateboardy či rybářské pruty. Tyto předměty musíte přepravovat v zavazadlovém prostoru letadla. Při bezpečnostní kontrole na letišti vám z příručního zavazadla vyndají také náhradní struny do hudebních nástrojů.

V letadle nesmíte přepravovat plynový vařič

Letecké společnosti přísně hlídají i předměty, které jste si zabalili do odbavovaného zavazadla. Zakázány jsou jakékoliv hořlaviny a výbušniny. Zapomeňte tedy na to, že si do kufru schováte kempingový vařič i s plnou plynovou lahví, světlici či jinou pyrotechniku. Samozřejmě jsou zakázány i všechny druhy chemických nebo toxických látek.