6 pravidel, která vám zajistí pohodovou dovolenou u moře

I když máte kvalitní cestovní pojištění, škodám, nemocem a úrazům je vždy nutné předcházet. Opatrnost je na místě už na cestě do cílové destinace, prvních dnech na pláži, ve vodě, při návštěvě místního trhu nebo ochutnávce exotického ovoce. Abyste si dovolenou skutečně užili, držte se těchto jednoduchých pravidel.

Cestovní pojištění

Cestu k moři si dopředu naplánujte

Jednou z oblíbených dovolenkových destinací Čechů je Chorvatsko. Řada rodin vyráží do této země vlastním autem. Pokud se například rozhodnete pro pobyt v okolí Splitu, čeká vás při cestě z Prahy jízda dlouhá přes tisíc kilometrů. Na takovou cestu je dobré se dopředu připravit. Před odjezdem si proto zkontrolujte technický stav vašeho vozidla, nastudujte odlišnosti v dopravních předpisech, kupte si v předstihu dálniční známky a naplánujte si jednotlivé zastávky. Nepodceňujte ani řádný odpočinek před jízdou, protože odpočatý řidič by měl zvládnout přibližně desetihodinovou cestu. Po dvou hodinách jízdy si udělejte alespoň dvacetiminutovou přestávku. Čas využijte k protažení, doplnění tekutin a lehkému občerstvení. Pozornost věnujte posledním kilometrům před cílem. Podle zjištění Besipu je nejkritičtějších posledních 30 kilometrů jízdy.

TIP: Sjednejte si cestovní pojištění online na portálu Pojisteni.com. Kromě velké slevy můžete získat i sportovní kameru.

Přes poledne zůstaňte ve stínu

Teploty v červenci a srpnu se běžně šplhají vysoko nad 30 stupňů. Při dlouhodobém pobytu na přímém slunci vám hrozí úpal a úžeh, velmi nepříjemné jsou i popáleniny. Těmto nepříjemnostem se jednoduše vyhnete, když zůstanete mezi 11 a 14 hodinou ve stínu. Samozřejmostí je používání opalovacího krému s vyšším ochranným faktorem, slunečních brýlí, pokrývky hlavy a lehkého oblečení. Důležitý je také pravidelný přísun tekutin. Různá nebezpečí na vás mohou číhat i ve vodě. Nejen v hůře přístupném terénu se vyplatí používat boty do vody. Opatrnost je na místě i při provozování všech vodních či plážových sportů. 

Pozor na neumyté ovoce

V destinacích jako jsou Egypt, Turecko, Tunis a dalších tropických či subtropických oblastech už řadu turistů zastihly nepříjemné střevní potíže. Ohroženou skupinou jsou především děti do čtyř let a starší osoby. Nebezpečí nakažení bakteriemi je skryto především ve vodě, ledu i nedostatečně tepelně zpracovaných potravinách z masa. Pozor si dejte i na mléčné výrobky, saláty, ovoce a zeleninu.

Nejlepší prevencí je opatrnost a dostatečná hygiena. Používejte pouze balenou vodu v originálně uzavřených lahvích. Balenou vodou omývejte i veškeré konzumované ovoce. Raději se vyhněte zmrzlině, ledu a všem nápojům s ledem, zejména u stánků na ulici.

Vyhněte se rizikovým místům

Už při plánování dovolené myslete na to, že ne všechny země jsou pro turisty bezpečné. Aktuální informace o bezpečnostní situaci v dané zemi naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. V současné době hrozí nebezpečí únosu cizinců například na Filipínách. V Dominikánské republice byly zase zaznamenány případy nákazy virem zika, který může představovat nebezpečí zejména pro těhotné ženy.  

Pozor si dávejte i v evropských destinacích. Různá nebezpečí mohou číhat na místech, kde se schází velké množství lidí. Může se jednat například o různé koncerty, trhy, náměstí v centrech měst či nádraží a autobusové stanice. Pozor si dávejte i na osobní věci. Kapesní zloději nikdy nespí!

Do kufru si přibalte lékárničku

Na dovolené vás mohou zastihnou méně závažné zdravotní obtíže nebo poranění, se kterými si hravě poradíte s běžně dostupnými léky a základním zdravotnickým materiálem. Do kufru si nezapomeňte přibalit kromě pravidelně užívaných léků také přípravky na nevolnost, zažívací a alergické potíže, léky na bolest, záněty, zvýšenou teplotu, kašel, nachlazení a přípravky k ošetření drobných poranění. V případě potřeby budete mít vše rychle po ruce a navíc ušetříte za návštěvu lékárny.

Poznačte si důležitá čísla

Před odjezdem na dovolenou si na dostupné místo poznačte všechna důležitá čísla. Mezi základní kontakty patří telefonní číslo na lékařskou pomoc, policii a hasiče. V případě úrazu nebo škody oceníte kontakt na asistenční službu pojišťovny. Zkušení operátoři vám pomohou například s výběrem vhodného zdravotnického zařízení. Řada Čechů platí v zahraničí platební kartou, v případě její ztráty budete potřebovat telefonní číslo pro rychlou blokaci. Pokud jste na daném místě poprvé, pro jistotu si poznačte také telefonní číslo na recepci vašeho hotelu a delegáta cestovní kanceláře.