Nemáte cestovní pojištění? Kolik zaplatíte za ošetření v zahraničí?

V období jarních prázdnin vyráží řada Čechů do alpských lyžařských středisek. Vážnější zranění či onemocnění se většinou neobejde bez návštěvy místní ordinace. Na jakou péči máte nárok s Evropským průkazem zdravotního pojištění?

Cestovní pojištění

Pokud se Češi vydají na lyže do zahraničí, nejčastěji míří do středisek v Rakousku, Itálii nebo Francii. Evropský průkaz zdravotního pojištění od zdravotní pojišťovny vám zajistí nezbytnou lékařskou péči ve státním zařízení, a to za stejných podmínek a za stejnou cenu jako v případě pojištěnců dané země. Tento průkaz vám ovšem nezaručí, že budete ošetřeni zdarma. Systémy zdravotnictví se v jednotlivých zemích liší – pokud jsou doma některé úkony zdarma, v zahraničí může být vyžadována finanční spoluúčast nebo si je budete muset dokonce zaplatit v plné výši sami. S platbou z vlastní kapsy počítejte především v ordinacích soukromých lékařů, kteří nemají smlouvu se zdravotní pojišťovnou dané země.

DOPORUČUJEME: Před cestou do zahraničí doporučujeme sjednat si vždy cestovní pojištění, jehož součástí je kvalitní pojištění léčebných výloh.  Nabídku cestovního pojištění si můžete prohlédnout ZDE

Rakousko

V případě náhlého onemocnění nebo méně vážného zranění pravděpodobně zamíříte do ordinace místního lékaře. Vyhledejte zařízení, které má smlouvu s některou z rakouských zdravotních pojišťoven. Ordinace smluvních lékařů bývají označeny nápisy „Kassenarzt“ nebo „Alle Kassen“. Vyšetření zde budete mít zdarma. Pokud trpíte bolestí zubů, počítejte s tím, že v rámci státem garantované péče je prováděn jen omezený okruh zákroků. Jejich ceny jsou v porovnání s českými zubaři o poznání vyšší. S poplatky je třeba počítat i v případě, kdy budete odcházet od lékaře s předpisem na léky. Od ledna 2017 činí poplatek za předpis 5,85 eur.

Při vážnější nemoci nebo zranění budete pravděpodobně převezeni rovnou do nemocnice. Neodkladný zásah záchranné služby je zdarma. Běžná léčba a vyšetření jsou poskytovány zdarma v univerzitních a regionálních nemocnicích, které mají smlouvu se státní zdravotní pojišťovnou. Za jeden den pobytu v nemocnici počítejte s poplatkem v rozmezí od 12 do 19 eur. Denní poplatek se platí za prvních 28 dní hospitalizace v roce. Pokud se po propuštění z nemocnice nebudete schopni vrátit zpět do České republiky běžným dopravním prostředkem, náklady na dopravu domů si musíte zaplatit sami.  

Itálie

Také v Itálii využijete Evropský průkaz zdravotního pojištění v lékařském zařízení, které poskytuje služby v rámci veřejného zdravotního systému. Ve státních nemocnicích fungují pohotovosti, kde lékaři zajišťují akutní péči. Většina soukromých lékařů nepřijímá Evropský průkaz zdravotního pojištění a výkony si budete muset zaplatit sami. S přímou platbou je potřeba počítat i při návštěvě zubního lékaře. Většina zubních lékařů je soukromých a Evropský průkaz zdravotního pojištění nepřijímá. Méně vážné zdravotní komplikace lze vyřešit volně prodejnými léky, které je možné koupit bez lékařského předpisu v lékárnách. Výdaje za nákup volně prodejných léků vám pojišťovna neproplatí. U léků na předpis se obvykle hradí paušální poplatek. Příjezd sanitky je v nutných případech zdarma. Když ovšem nepůjde o akutní stav, hradí pacient část nebo dokonce plnou cenu za převoz.

Francie

Stejně jako v Rakousku a Itálii najdete i ve Francii jak státní, tak soukromá zdravotnická zařízení. Evropský průkaz zdravotního pojištění využijete pouze v rámci státního systému zdravotní péče. Lékaři si mohou účtovat buď standardní poplatek za ošetření, nebo si kromě standardní částky účtují další poplatek. Připravte se na to, že se za návštěvu lékaře a ošetření platí ihned. Lékař vám po ošetření vystaví potvrzení a v případě potřeby i lékařský předpis. O následné proplacení zaplacené částky budete muset požádat vaši domácí pojišťovnu. Počítejte však s tím, že pojišťovny proplácí jen léky uvedené na seznamu farmaceutických produktů hrazených z pojištění.

Při pobytu ve státní nemocnici nemusíte po předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění hradit náklady, které jsou kryty vašim pojištěním. Za pobyt v nemocnici je účtován denní paušální poplatek. S dalšími jednorázovými poplatky počítejte také v případě složitějších lékařských zákroků.

TIP: Při sjednání cestovního pojištění za vás pojišťovna zaplatí nejen výdaje spojené s návštěvou zdravotnického zařízení, ale například i náklady na dopravu zraněné osoby zpět do České republiky nebo zásah horské služby. V nouzi oceníte také asistenční služby, kde vám operátorka poradí s výběrem zdravotnického zařízení nebo zajistí potřebné překlady.