Povodeň nebo záplava? Chrání Vás pojištění tak, jak myslíte?

V posledních letech se u nás stále častěji setkáváme s povodněmi. Pokud máte pojištění, můžete čekat, že Vám pomůže z finančních problémů pojišťovna. Ne vždy jsou však tato přání naplněna, přitom chybu nehledejte na straně pojišťovny. Aby i Vás nečekalo nepříjemné překvapení, je dobré se o této problematice předem informovat.

Jádrem potenciálního problému je, že pojišťovny rozlišují mezi dvěma termíny: záplavou a povodní. Přestože mnozí lidé v běžném hovoru používají tato slova, aniž by mezi nimi viděli jakýkoli rozdíl, v oblasti pojišťovnictví se jedná o jasně oddělené termíny. Pokud se pojištění vztahuje pouze na jedno z těchto pojistných rizik, druhé je tak pojišťovnou zcela nechráněno.

Při povodni mluvíme o vodě, která se vylila z řek, případně nádrží. Patří sem také případy, kdy voda břeh řeky nebo nádrž protrhla.

Záplavou naopak pojišťovny rozumí vodu, která se šíří z jiných důvodů než povodeň. Jako příklad lze uvést škody vzniklé při silném dešti, když si voda najde odtok přes Vaši nemovitost, případně se na ní udržuje.

Jedná se tedy o dvě odlišné situace. Každý, pro koho jsou předchozí řádky novou informací, by si měl proto co nejdříve zjistit, jak na tom jeho pojištění je. Povodně i záplavy přicházejí totiž nejčastěji právě v letních měsících. Naopak ti, kteří o pojištění svého domova teprve přemýšlejí, by měli obě možnosti zvážit, jelikož jsou místa, kde je větší riziko záplavy a menší povodně, případně naopak. V nejlepším případě je dobré mít je pojištěné obě.

Dobrá zpráva je, že některé pojišťovny vycházejí klientům vstříc a nabízejí záplavu a povodeň v rámci jednoho pojistného rizika. V případě vysokého povodňového rizika se však i tady budete muset obejít pouze s pojištěním proti záplavám. Při takovém riziku (známém také jako pásmo 4) totiž většinou nelze proti povodním pojistit.

S velkou vodou se pojí ještě další nebezpečí, a to zaměňování pojištění domácnosti za pojištění nemovitosti. Zatímco pojištění nemovitosti kryje škody na Vašem domě, bytě, chatě či jiných objektech podobného typu, předmětem pojištění domácnosti je vybavení Vaší nemovitosti, tedy nábytek, oblečení, elektronika a mnoho dalších věcí.

Doporučuje se proto zvolit obě pojištění. Velká voda se může zcela nemilosrdně vyřádit jak na zdech Vašeho domu, tak i na jeho vybavení. V obou případech bývají ztráty na nepojištěném majetku velmi citelné. Při pojištění buď jen domácnosti, nebo jen nemovitosti pak dostanete sice od pojišťovny peníze na opravu bydlení, ale nebudete ho mít vybaveno, nebo získáte peníze na vybavení domácnosti, ale nebude ho v horším případě ani kam umístit. V každém případě je nejlepší obrátit se na dobrého pojišťovacího poradce a projít s ním Vaši konkrétní situaci, možná nebezpečí a nejvhodnější variantu pojištění.