ČPP odhalila za tři čtvrtletí 2015 pojistné podvody za téměř 70 milionů korun

Praha, 20. října 2015 – Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group (dále „ČPP“) odhalila za tři čtvrtletí roku 2015 pojistné podvody za 68,5 milionů korun. Podle počtu vedou tradičně podvody spojené s pojištěním vozidel. Z hlediska objemu finančních prostředků se jedná o oblast podnikatelského pojištění, majetkového pojištění a pojištění odpovědnosti.

Za tři čtvrtletí 2015 prověřovali specialisté ČPP na 369 podezřelých případů. Ve 122 z nich bylo prokázáno podvodné jednání a pojistné plnění bylo zamítnuto. „Na nevyplaceném pojistném plnění pojišťovna uchránila finanční prostředky v hodnotě téměř 70 milionů korun,“ říká Bc. Aleš Haisl, vedoucí oddělení vyšetřování Bezpečnostního odboru. „V tomto čtvrtletí se podařilo došetřit a uzavřít případy rozpracované i několik měsíců. Z dlouhodobého hlediska je patrný výrazný nárůst pokusů o pojistný podvod, ale s využitím nejmodernějších informačních technologií a vyšetřovacích metod se daří odhalit stále více případů,“ doplnil Haisl. Ve statistikách z hlediska počtu i finančního objemu dominuje v oblasti pojistných podvodů hlavní město Praha. Nejpoctivějším regionem na základě statistik byl kraj Východočeský.

Nejvíce pokusů o podvodná jednání zaznamenala pojišťovna tradičně v oblasti pojištění vozidel. Z nedávné doby evidujeme případ třicetiletého řidiče, který srazil autem srnu, která mu na silnici vběhla do cesty. Vozidlo měl půjčené, a protože neměl peníze na opravu škody, dohodl se svým známým, že budou předstírat jinou dopravní nehodu. Společně se domluvili na historce, podle které škoda vznikla při couvání na parkovišti. Při šetření případu naši specialisté zjistili, že se celá věc nemohla stát tak, jak uvedli. Pod tíhou důkazů se nakonec sami přiznali. Oba teď čelí obvinění ze spáchání pojistného podvodu. Lidé si v podobných případech neuvědomují, že pojistný podvod je trestný čin, za který může soud podle závažnosti udělit až desetiletý trest odnětí svobody. V tomto případě na nevyplaceném plnění pojišťovna uchránila částku téměř 70 tisíc korun.

„V posledních letech narůstá počet případů, kdy při šetření pojistné události odhalíme, že vozidlo bylo opraveno na základě falešné faktury, kde částka mnohdy přesahuje skutečnou škodu vzniklou na vozidle, nebo kde měly být podle faktury všechny poškozené díly nahrazeny novými, ale ve skutečnosti byly jen opraveny nebo dokonce nebyly vůbec poškozeny,“ uvádí příklady z praxe Aleš Haisl. Pokud by pojišťovny podvody neřešily, podvodníci by dostali zaplaceno i za události, které se ve skutečnosti třeba ani nestaly nebo nejsou v rámci pojištění kryté. Pojišťovny tak chrání i své klienty, protože vyšší objem vyplacených částek by ve svém důsledku mohl ovlivnit cenu pojištění, která by se musela zvýšit.

Zdroj: tisková zpráva – Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group