Jak vybrat nejvýhodnější povinné ručení?

Při výběru povinného ručení sledujte nejen cenu pojištění, ale také limity pojistného plnění, šíři asistenčních služeb a nabídku dalších připojištění. Ukážeme vám, jaké parametry u povinného ručení sledovat a jak si správně vybrat nejvhodnější nabídku.

Povinné ručení online

Každý majitel automobilu nebo jiného motorového vozidla má ze zákona povinnost sjednat si takzvané povinné ručení (pojištění odpovědnosti z provozu motorových vozidel). Zorientovat se v nabídce povinného ručení nemusí být pro běžné motoristy úplně snadné. Jako první se lidé nejčastěji dívají na cenu pojištění. Tento přístup se ale v případě nehody nebo jiné pojistné události může ukázat jako špatný. Částka vyplacená pojišťovnou totiž nemusí pokrýt celou škodu. Jak si tedy správně vybrat?

Jak porovnat nabídky povinného ručení online?

V dnešní době si můžete nabídky povinného ručení snadno a rychle porovnat na internetu. Vyberte si takový srovnávač pojištění, který pracuje s nabídkami více pojišťoven. Na stránkách Pojisteni.com si můžete porovnat a uzavřít povinné ručení od sedmi pojišťoven a také exkluzivní pojištění vozidel nabízené pod značkou e-Finance (e-Finance Auto, e-Finance Motor).

Pro vyhledání odpovídajících nabídek povinného ručení musíte do kalkulačky pojištění nejdříve zadat základní informace o vozidle a pojistníkovi (osoba, která pojištění sjednává – pozn. redakce). Potřebné informace o vozidle najdete v malém a velkém technickém průkazu. V našem případě jsme vyplnili údaje pro osobní automobil Peugeot 208 z roku 2013, s benzínovým motorem, s věkem řidiče 35 let, který posledních pět let neměl žádnou pojistnou událost. Kalkulačka povinného ručení nabízí k tomuto vozidlu pojištění od šesti pojišťoven s ročním pojistným přibližně od tří do šesti tisíc korun.

Sledujte výši limitů pojistného plnění

Jak vidíte, rozdíl v ceně povinného ručení může být i několik tisíc korun. Pojišťovny zpravidla nabízejí povinné ručení ve více variantách. Čím kvalitnější pojištění je, tím více zaplatíte. Jako první se zaměřte na výši pojistných limitů pro škody na majetku a újmy vzniklé ublížením na zdraví či usmrcením. Například povinné ručení AXA ve variantě Standard najdete limity 35 milionů korun pro škody na majetku a 35 milion korun pro újmy vzniklé ublížením na zdraví či usmrcením. Součástí pojištění jsou také základní asistenční služby. Otázkou je, zda tyto limity zajistí dostatečnou pojistnou ochranu v každé situaci. Praxe ukazuje, že zejména u újmy na zdraví se požadavek náhrady škody může vyšplhat i na vyšší desítky milionů korun. Spolehlivou pojistnou ochranu získáte u dražších variant povinného ručení s limity 100 a více milionů korun.  

Podívejte se, co vše pojištění obsahuje

Výše pojistných limitů nejsou jedinými parametry, které se vyplatí sledovat. Důležitý je také například rozsah asistenčních služeb k povinnému ručení. Podívejte se dopředu, které úkony jsou v rámci pojištění zdarma, za které si připlatíte a jak vysoké jsou limity. Součástí kvalitního pojištění vozidla jsou i další připojištění. Některé pojišťovny dokonce nabízejí připojištění, která jsou výsadou havarijního pojištění – například pojištění krádeže, škody na vlastním vozidle nebo škody způsobené živly. Mezi užitečná připojištění patří také úrazové pojištění řidiče a osob ve vozidle, osobních věcí a zavazadel nebo také pojištění přívěsného vozíku. Pokud si například zvolíte povinné ručení AXA ve variantě POV PRÉMIUM, získáte připojištění úrazu řidiče, zavazadel, náhradního vozidla a vlastní totální škody na vozidle. Oproti základní variantě tohoto pojištění nezaplatíte ani o 1500 korun navíc. A to za vyšší jistotu určitě stojí.