Velikonoce: Tradiční oslavy a lahodná jídla

Velikonoce patří k jedním z nejdůležitějších a nejradostnějších svátků v České republice. Tato křesťanská tradice slaví zmrtvýchvstání Ježíše Krista a přináší s sebou radost, naději a obnovu. Velikonoce jsou také spojeny s různými tradičními zvyky a oblíbenými jídly, které spojují rodiny a přátelé.

Tradiční velikonoční obřady v České republice

Velikonoční pondělí

Velikonoce začínají Velkým pátkem, kdy se konají bohoslužby a připomíná se utrpení a smrt Krista. Následuje Velká sobota, během které se koná velikonoční vigilie a připomíná se Kristovo vzkříšení. Velikonoční pondělí je dnem rodinných setkání a tradičních zvyků.

Omalovánky a velikonoční kraslice

Jedním z nejtypičtějších českých velikonočních tradic je zdobení vajíček. Omalovánky, barevné kraslice nebo vajíčka zdobená voskem patří k oblíbeným aktivitám pro malé i velké. Tyto vajíčka se pak věší na větve vrby nebo se umisťují do speciálních nádob.

Pomlázky a „vyšlehání“

Pomlázky, vyrobené z prutů vrby, jsou tradičními nástroji pro „vyšlehání“. Chlapec vybavený pomlázkou obchází dům a lehce tímto nástrojem „pomlázne“ dívky a ženy. Věří se, že pomlázka přináší zdraví a krásu.

Tradiční velikonoční jídla

Mazanec

Mazanec je sladký velikonoční koláč podobný vánočnímu cukroví. Obsahuje rozinky, mandle a jiné sušené ovoce. Mazanec je často podáván s máslem nebo marmeládou.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek byl v minulosti tradiční pečená jehněčí kotleta nebo celý beránek, který symbolizovala oběť Ježíše Krista. Sladký velikonoční beránek vznikl až později, jako symbol dříve rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu dříve na české jídelní tabuli hojné. To bylo dáno tím, že v Bibli je pečeně z beránka uvedena jako obřadní pokrm před odchodem Židů z Egypta. Nynější Velikonoční beránek, jako ho již známe, je druh sladkého pečeného pokrmu, který se připravuje tradičně na Velikonoce, ve tvaru ležícího beránka. Je tvořen sladkým těstem, ve kterém se někdy nachází sladké želatinové kousky, anebo ovoce jako například rozinky. V některých případech je beránek polit čokoládovou či jinou polevou pro zvýraznění jeho sladké chuti.

Smažená kraslice

Smažená kraslice jsou oblíbeným velikonočním jídlem. Vajíčka jsou obalována v mouce, strouhance nebo těstíčku a smažena. Podávají se s hořčicí nebo majonézou.

Velikonoční šunka

Pečená šunka nebo vepřový bok patří k tradičním pokrmům na velikonočním stole. Obvykle je kořeněná a pečená dozlatova, aby získala vynikající chuť a vůni.

Velikonoční pomazánky

Na stůl patří i různé pomazánky a namazané pokrmy. Tvarohové pomazánky s bylinkami, paštiky a tvarohové rolády jsou oblíbenými velikonočními pochoutkami.

Velikonoční kraslice

Velikonoční kraslice je natvrdo uvařené nebo vyfouknuté prázdné vejce, ozdobené různými výtvarnými technikami. Od dob raného křesťanství jsou kraslice v křesťanské tradici nedílně spojeny s Velikonocemi, kde symbolizují plodnost a znovuzrození. Kraslice slouží ženám a dívkám o Velikonocích jako odměna pro koledníka za tzv. pomlazení, čili vyšlehání pomlázkou. Původně byly takové dárky vykoupením, dárkem, součástí velikonoční koledy a pomlázka či oblévačka byly zábavným trestem pro málo štědré dívky.

Věřilo se v magickou moc vajec a k jejímu posílení se pomalovávala různými magickými ornamenty. Magie postupně vymizela, zůstaly jen ornamenty převážně abstraktní nebo rostlinné a zvířecí motivy symbolizující přírodu probouzející se k životu.

V symbolice se výrazně uplatňovala červená barva. Od ní je i nejčastěji odvozován původ slova kraslice (ze staroslovanského krasnyj, krasniti). Červenou kraslici si dívka nechávala pro hocha, na kterého si tajně myslela.

Vejce darované z lásky muselo být nejen červené, ale také plné. Prázdné bílé skořápky byly spolu s prázdnými ulitami šneků symboly smrti a sloužily ke zdobení Morany. Duté malované kraslice (tzv. výdumky) jsou k vidění až v moderní době a jsou nyní také výhodným komerčním artiklem. Aby se stihlo namalovat dostatek vajec, malovaly se předem až průběžně po celý rok, a nebylo tudíž možné malovat vajíčka plná, protože by se zkazila.

 

Velikonocni menu v EFI Hostinci Osmec

Velikonoce v České republice nejsou pouze náboženským svátkem, ale také příležitostí k oslavě jara a nového života. Tradiční zvyky a lahodná jídla spojují rodiny a přátelé v radostné atmosféře, která přináší optimismus a naději do každodenního života. Proto si kuchaři v našem EFI Hostinci připravili speciální Velikonoční menu, na které můžete zavítat v termínu 29.3. – 1.4.2024 do EFI Hostince Osmec. Kompletní velikonoční menu najdete ZDE.

 

A jak se Velikonoce slaví ve světě?

Španělsko: Semana Santa

Ve Španělsku se Velikonoce nazývají „Semana Santa“ a jsou slaveny náboženskými procesími, které probíhají v ulicích měst. Lidé nosí tradiční oblečení a každá oblast má svůj vlastní styl oslav. Oblíbeným pokrmem je „torrijas“, což jsou plátky chleba namočené v mléce, obalené vajíčkem a opečené na pánvi.

Itálie: Pasqua

V Itálii jsou Velikonoce nazývány „Pasqua“ a jsou spojeny s bohatými náboženskými obřady. Výrazným prvkem jsou „Scoppio del Carro“ (Výbuch vozu) ve Florencii a „La Madonna Che Scappa in Piazza“ (Utíkající Madona) v Sulmoně. Tradičním pokrmem je „Colomba di Pasqua“, což je sladký dort ve tvaru holubice.

Spojené státy: Easter Egg Hunt

V USA jsou Velikonoce často spojeny s tradiční hrou „Easter Egg Hunt“ (hledání velikonočních vajíček). Děti loví vajíčka naplněná sladkostmi v zahradách nebo parcích. Na velikonoční neděli se také konají rodinná setkání s bohatým stolem, kde nechybí pečené šunkové stehno a sladké pokrmy.

Velká Británie: Hot Cross Buns a Easter Bonnet Parade

V Británii jsou populární „Hot Cross Buns“ (Horké křížky) – sladké pečivo s křížkem na vrchu symbolizující Kristův kříž. Lidé také tradičně organizují „Easter Bonnet Parade“ (Pochod s velikonočními klobouky), kde nosí extravagantní klobouky zdobené květinami a velikonočními motivy.

Polsko: Śmigus-Dyngus (Luné pondělí)

V Polsku se na Luné pondělí (Poniedziałek Wielkanocny) koná tradice zvaná „Śmigus-Dyngus“. Lidé si navzájem stříkají vodu nebo oblékají kostýmy a pořádají veselé oslavy. Tradičním jídlem je „baba wielkanocna“, což je dort podobný babě, zdobený glazurou a barvený vajíčky.

Řecko: Pascha

V Řecku se Velikonoce nazývají „Pascha“ a jsou výrazně spojeny s náboženskými obřady. Lidé přinášejí svíčky na večerní bohoslužby a přicházejí k sobotní půlnoci, aby oslavili vzkříšení. Tradičním jídlem je „magiritsa“, polévka připravená z jehněčích vnitřností. Zdobení vajíček je tradicí v mnoha kulturách. V Řecku je však tato tradice jedinečná. Zatímco u nás se vajíčka zdobí mnoha barvami, Řekové dávají přednost jen jedné barvě, a to červené. Červená barva symbolizuje nový život, a taky Kristovu krev.

Norsko: Påskekrim

V Norsku již od roku 1923 je tzv. Påskekrim, ve volném překladu „velikonoční krimi“, neopomenutelnou součástí národních velikonočních slavností. Během velikonočních svátků televize vysílají nejrůznější kriminální dramata a detektivky, v knihkupectvích najdete nespočet kriminálních příběhů. Každoročně se k této tradici připojuje i mlékárenská značka Tine, která na své kartony tiskne krátké kriminální komiksy.

Nizozemí: Paasvuur

Zatímco v České republice jsou táborové ohně typické pro konec dubna a pálení čarodějnic, v Nizozemí se tato tradice praktikuje už na Velikonoce. Tradice s názvem „Paasvuur“ neboli v překladu „velikonoční oheň“ symbolizuje konec zimy a začátek jara.

Francie

Ve městě Bessières na jihozápadě Francie slaví Velikonoce poněkud netradičním způsobem. Obyvatelé města společně nakoupí až 15 tisíc vajíček, aby uvařili tu největší omeletu. Ta je pak servírována celému městu. Omeletová tradice se zde dodržuje od roku 1973 jako připomínka doby, kdy město navštívil Napoleon Bonaparte. Ten si údajně vychutnal omeletu v místním hostinci a poté jednu takovou, avšak mnohem větší, objednal pro celé své vojsko.


Velikonoce po celém světě spojují náboženské tradice, zvyky a lahodná jídla, přičemž každá země přidává do svých oslav vlastní unikátní prvky. Tyto svátky jsou časem radosti, naděje a společného spojení v různorodých kulturách. Pokud si taky chce užít tradiční velikonoční pokrmy v hostinci jako Napoleon, navštivte EFI Hostinec Osmec a využijete speciální velikonoční nabídku. Užijete si tak příjemnou sváteční hostinu v plné parádě, bez starostí a špinavého nádobí.