Bronzový úspěch e-Finance Sport Teamu na Liptov Ride 2024

Extrémní sportovní události lákají dobrodružné duchy z celého světa a jednou z nich je i Liptov Ride, který se konal v sobotu 13. dubna 2024. Mezi 88 statečnými týmy se také utkala skvělá parta z e-Finance Sport Teamu, která si odvezla domů cenný bronzový kov.

 

Liptov Ride, který se odehrává v nádherném prostředí Liptovského regionu, je jedním z nejnáročnějších extrémních závodů ve střední Evropě. Účastníci se musí vypořádat s různými terény a disciplínami, jako je biking, skialpinismus, freeride, běh a kayak. Každá část závodu představuje novou výzvu a týmy musí spolupracovat a překonat své limity, aby dosáhly cíle.

 

e-Finance Sport Team se postavil této výzvě se ctí a jeho členové ukázali své schopnosti a odhodlání. LIPTOV RIDE rozjel na horském kole Milan Damek. Ve stoupajícím profilu si naplánoval útok ze skupiny až v posledním, nejprudším výjezdu. Na předávku v zimním středisku Jasná dovezl náskok 13 s a jasně zvítězil ve své disciplíně. Do druhého úseku se vydal náš dlouhodobě nejlepší skialpinista Jakub Fabián. Něco málo přes tři kilometry dlouhou trasu vedoucí do sjezdovky s cílem na legendárním vrcholu Chopok (2024 mnm) zvládl výborně, ale měl velmi silné soupeře v podobě slovenské skialpové elity Šiarnik, Danko. Oba se na čele osamostatnili a trasu zvládli o cca 5 min lépe než Jakub. Předávka na třetí pozici dávala ale naděje na další souboj o „bednu“. Následoval freeride, který za e-Finance Sport Team ve velmi náročných podmínkách s minimem sněhu vybojoval Jiří Kos. Bohužel se zde projevila daň „přespolních“ týmů, když místní borci vybrali efektivnější „lajnu“ a náskok ještě prohloubili. Jirka bojoval ale co to šlo a předal na čtvrté pozici běžci, kterého čekal velmi technický běh s převážně klesajícím profilem. Milan Janata vybíhal se ztrátou tří minut na další český tým Kalokaghatia Aliance Team, jehož běžce již ale v polovině trati doběhl a hned poté začal budovat náskok, které se nakonec dostal až na cca pět minut. V Liptovském Mikuláši tak předával v areálu vodního slalomu Pavlovi Srbeckému, který na divoké vodě již neměl problém jistou jízdou udržet bronzovou příčku. Českou vlajku tak e-Finance Sport Team opět dostal na stupně vítězů a po loňském druhém místě to je pro letošní konkurenci zcela jistě nejnabitější ročník a skvělý úspěch. 

 

Stejně jako bylo nabité startovní pole štafet, i v jednotlivcích a dvojicích bylo letos napráskáno. V jednotlivcích startoval již po 4. v řadě Jan „Béňa“ Beneš. Čekalo ho 22 km na kole s převýšením 900 m, kde především poslední prudké stoupání o převýšení cca 200 m docela rozjelo tep na následující skialp. Na skialpu se šlo prvních cca 15 minut na botech, s lyžemi na zádech, dokud tráva nepřešla v sníh. Sníh je zmrzlý a lyže dobře nedrží, již zde začínají většině jednotlivců problémy s křečemi, které se poté táhnou celým závodem jako jedna veliká pikantní linka. Výstup na Chopok je monotónní a nahoru se všichni snaží dotáhnout co nejvíce sil, protože ve freeridu je sněhu pramálo – což naznačuje, že hlavní utrpení přijde s „babráním se“ v kleči. Unavené nohy a tělo v tatranské kleči dostává pořádně na zadek a nepomáhá tomu ani doběh do depa opět v lyžákách. Následuje necelých 18 km běhu, kde je důležité udržet tempo a neztratit všechny síly na sluníčku. Běňa se pohybuje ve stejné skupince již zubožených jednotlivců, jako loni, kdy skončil 4. Na poslední disciplínu dobíhá poměrně v kondici a jasně nejlepším časem mezi jednotlivci opanuje kajak. Konkurence je však letos neúprosná a Béňa končí na 6. místě. 

 

Příště se Brněnský tým extrémní štafety představí na nejprestižnějším závodě tohoto typu, na rakouském Red Bull Dolomitenmannovi začátkem září. Kajakářská sekce nebude zahálet a zkrátí si čekání na „dolomiťáka“ několika závody v ČR, včetně MČR na Trnávce a ME, letos konané pod lipenskou přehradou.  

 

Držte s námi našemu e-Finance Sport Teamu pěsti, jsou to borci!