Zkolaudováno! Dne 14.12.2020 skupina e-Finance získala kolaudační souhlas k přestavbě historické budovy v centru Brna

fotografie Zkolaudováno! Budova 28. října

Dne 14.12.2020 skupina e-Finance zkolaudovala rekonstrukci a přestavbu jedné z nejznámějších historických budov v centru Brna na nám. 28. října.

Přestavbou bylo v budově vytvořeno 35 luxusních bytů určených k dlouhodobým a krátkodobým pronájmům. Bylo vytvořeno 45 krytých parkovacích stání, která budou sloužit i veřejnosti. Na parkovišti se nachází nabíjecí stanice elektromobilů, kde lze současně nabíjet až 8 automobilů. Dvě nabíjecí místa jsou rychlonabíjecí s výkonem 50 kW.

V budově se také nachází řemeslný EFI Pivovar s výstavem až 200 000 litrů piva ročně a pivovarská restaurace EFI Hostinec viz. https://www.efipivovar.cz.

Je zde také velkokapacitní kuchyně vyrábějící hotová vakuovaná jídla, která jsou distribuována prostřednictvím eFi Shop.cz – rozvoz jídla v Brně.

Po třech a půl letech tak e-Finance završila přestavbu historické původní budovy Červeného kříže, která v minulosti sloužila také jako sídlo brněnské záchranné služby. Spolkový dům Červeného kříže byl postaven v letech 1884-1886 podle návrhu architekta Aloise Prastorfera. Historizující objekt inspirovaný severskou pozdně renesanční architekturou je cennou stavební památkou i urbanistickou komponentou zástavby. 

Historie objektu:

Tři roky po vzniku Červeného kříže darovalo město společnosti pozemek pro stavbu sídla, které mělo obsahovat kanceláře, sklady, prostor pro spolkovou činnost, a v případě války by sloužilo i jako rezervní nemocnice. Autorem projektu byl architekt Alois Prastofer a stavbu v letech 1884–1886 provedl stavitel Eduard Exner. Stavbou spolkového domu v polovině 80. let 19. století byla zahájena výstavba celé nové čtvrti, která souvisí s rozvojem a výstavbou Brna po zrušení vojenské pevnosti v roce 1852. Po vytvoření koncepce zástavby na plochách bývalých hradeb a pevnostních pozemcích přišla na řadu oblast v blízkosti parku Lužánky pod Černými Poli, kde byla vystavěna reprezentativní Alejní ulice (dnes třída kpt. Jaroše) spojující Koliště a park Lužánky a rozlehlé náměstí s parkem. Náměstí (tehdy pojmenované dle brněnského starosty jako Winterhollorovo) vzniklo v lokalitě Hutterteich, na ploše bývalého rybníka, který byl na konci 18. století vysušen. Kromě Spolkového domu červeného kříže se na náměstí nachází další veřejná budova, Německá státní průmyslová škola, která rovněž vznikla dle projektu Aloise Prastofera. Další stavební bloky převážně s nájemními domy stavěli významní brněnští stavební podnikatelé a architekti (František Alois Dvořák, Franz Ruschka, Moritz Käufler a další).

Význam budovy spočívá především v její urbanistické roli, kdy uliční průčelí spoluutváří hlavní vstup na náměstí 28. října. Její dispozice vyrovnává šikmý příjezd směrem od ulice Milady Horákové (dříve Franz Josephstrasse) a pravidelně komponovaného obdélného náměstí s parkem. Jedná se o vůbec první budovu, která v této lokalitě vznikla, je tedy důležitým prvkem ve struktuře zástavby, na nějž další stavby navazují.

Zdroj: Památkový katalog. cit. 14.12.2020. https://pamatkovykatalog.cz/spolkovy-dum-cerveneho-krize-20710967