Jak připravit auto na letní sezonu?

Podhuštěné pneumatiky, nefunkční stěrače, špatně seřízené světlomety nebo nedostatek provozních kapalin zaručeně znepříjemní každou cestu. Přečtěte si, jaké části vozidla se vyplatí zkontrolovat před odjezdem na dovolenou a jaké pojištění vám pomůže v nesnázích.

pojištění dovolená

V letních měsících se řada českých řidičů vydá vlastním autem na delší cestu do zahraničí. I když poruchu vozidla na cestách nelze nikdy vyloučit, pravidelným servisem a údržbou můžete řadě nepříjemností předejít. Dopředu myslete i na povinnou výbavu, povinné ručení a další potřebné doklady od vozidla. Pro případ nehody, poruchy, odcizení, poškození vozidla vandalem nebo živelnou událostí se vyplatí mít sjednáno havarijní pojištění. Toto pojištění automobilu si můžete u některých pojišťoven sjednat jen na období pobytu v zahraničí. Připlatit si také můžete za širší rozsah asistenčních služeb.

Přečtěte si, jaké části automobilu se vyplatí před delší cestou do zahraničí zkontrolovat.

Kdo maže, ten jede

S každou maličkostí se hned nemusíte objednávat do servisu. Běžnou údržbu vozidla zvládnete sami. Než se vydáte na delší cestu, vyplatí se zkontrolovat stav provozních kapalin. Například správnou hladinu oleje v motoru prověříte jednoduše tak, že auto odstavíte na rovné ploše a po vychladnutí motoru zkontrolujete olejovou měrku. Hladina oleje musí být mezi ryskami maxima a minima. Pokud je hladina na rysce minima, nebo dokonce pod ní, doplňte motorový olej předepsaný výrobcem automobilu. Pohledem se přesvědčte, zda z vozu neunikají provozní kapaliny.

TIP: Chystáte se letos k moři? Spočítejte si cenu cestovního pojištění online

Pro chod motoru je životně důležitá také chladící kapalina. Zkontrolujte její hladinu a přibalte si do kufru automobilu destilovanou vodu pro případné dolití. K zajištění dobré ovladatelnosti vozu v každé situaci je nutné mít správně nahuštěné pneumatiky. Samozřejmostí je letní obutí a dostatečně hluboký vzorek na pneumatikách. Nezapomínejte ani na správné nahuštění rezervního kola.

Dobrý výhled z vozu a příjemné klima přispívá k vyšší bezpečnosti

Při dlouhých cestách je nutný dobrý výhled z vozu za slunečného počasí i hustého deště. Před odjezdem zkontrolujte funkčnost stěračů a ostřikovačů. Pokud už gumičky ve stěračích dosluhují, nesnažte se ušetřit a včas je vyměňte. V případě potřeby také doplňte kvalitní letní směs do nádržky ostřikovače. Před letní sezonou nezapomeňte prověřit funkčnost klimatizace. Vysoká teplota v interiéru vozu totiž může vést k dřívější únavě řidiče. Pokud jste klimatizaci několik let nevěnovali pozornost, vyplatí se výměna náplně a její celkové vyčištění. Tuto práci svěřte odborné firmě. Před cestou nepodceňujte ani důkladnější úklid vozu. Zvířený prach a různé další nečistoty mohou způsobit podráždění očí a sliznic.

K moři řada řidičů cestuje přes noc, proto nezapomeňte zkontrolovat osvětlení vozidla a v případě potřeby si nechcete v servisu seřídit světlomety.

V nesnázích oceníte pojištění

Stále více Čechů si před odjezdem na dovolenou sjednává připojištění, které jim pomůže při poruše vozidla i dalších nesnázích na cestách. Například AXA nabízí k cestovnímu pojištění do zahraničí speciální připojištění Dovolená bez starostí, které v sobě zahrnuje technickou asistenci vozidla. Pokud se s vašim autem na cestách něco stane, pojišťovna vám zajistí opravu na místě nebo odtah do nejbližšího autoservisu, odvoz z místa události do místa přechodného ubytování nebo na nádraží, zajistí přechodné ubytování a repatriaci neopraveného vozidla.

Při nehodě, poruše vozidla, defektu pneumatiky, vybití baterie nebo krádeži vozu oceníte také speciální pojištění a asistenční služby pro řidiče automobilů AutoCare. V rámci tohoto pojištění máte nárok na telefonickou informační službu, technickou pomoc (silniční asistence, odtah a úschova vozidla), repatriaci vozidla a přepravu zpět do České republiky, náhradní ubytování, zapůjčení náhradního automobilu či úhradu nákladů na opravu nebo pořízení nové pneumatiky při jejím náhodném poškození. Toto pojištění kryje škody nejen na cestách v zahraničí, ale i v České republice. Pojištění AutoCare si můžete sjednat online zde.

Ochranu vozidla zajistí také havarijní pojištění. Majitelé vozidel, kteří nemají celoroční havarijní pojištění, si mohou toto pojištění sjednat u některých pojišťoven například jen na měsíc, kdy plánují cestu do zahraničí. Z havarijního pojištění jsou hrazeny škody v případě havárie vozidla, odcizení, škody způsobené vandalem nebo živelnou událostí.