Nečekaný pokles inflace

V poslední době došlo v České republice k překvapivému vývoji inflace, kdy se tempo růstu cen snižuje rychleji, než bylo očekáváno. V lednu a únoru inflace klesla na 2,3 %, resp. 2 %, což je přímo v cíli centrální banky. Tento vývoj naznačuje možný přechod ekonomiky na stabilnější trajektorii, avšak zatím není důvod k obavám z deflace, tedy plošného poklesu cen.

Na poklesu inflace se podílí zejména pokles cen potravin a energií.  Tento stav má důsledky jak pro měnovou politiku, tak pro jednotlivé domácnosti. Česká národní banka by na svém březnovém zasedání mohla v reakci na nižší inflaci snížit výrazněji úrokové sazby, než je očekáváno, což by ovlivnilo výnosy spořicích účtů a dalších finančních produktů. Předpokládáme, že ČNB může snížit základní úrokovou sazbu o 0,75 až 1 procento.

V těchto časech se mohou investoři a spořitelé zaměřit na diverzifikaci svých investic. Jednou z možností jsou nemovitostmi zajištěné e-Finance Dluhopisy, které nabízejí atraktivní úrokové sazby až 8,5% u dluhopisů se splatností jeden rok. Tyto dluhopisy mohou být dobrým řešením pro ty, kteří hledají stabilní výnosy v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Je důležité, aby si jednotlivci pečlivě prozkoumali své možnosti a přizpůsobili své finanční strategie aktuálnímu ekonomickému vývoji. Investování do dluhopisů e-Finance, může být cestou, jak zabezpečit finanční budoucnost v době, kdy tradiční spořicí nástroje nebudou přinášet podobné výnosy.