Narození potomka podporuje zdravý životní styl rodičů

Praha, 20. října 2015 – České domácnosti žijí zdravěji díky dětem. Podle průzkumu Nadace Kooperativa narození potomka příznivě ovlivňuje životosprávu rodičů. „Zjistili jsme, že 71 % z nich se začalo lépe stravovat, celých 60 % pak omezilo konzumaci alkoholických nápojů.  Z výsledků dále vyplývá, že rodinný život má pozitivní dopad na volnočasové aktivity a rodiny tráví více času v přírodě. A přestože tyto páry musely zpravidla omezit společenský život, jejich ratolesti je na druhou stranu přibližují jejich blízkým,“ představuje nejzajímavější fakta z průzkumu Petr Hartoš, analytik pojišťovny Kooperativa.

 Narození dítěte je radostná událost. Životní milník je však zároveň impulsem k zamyšlení. Snaha dopřát mu jen to nejlepší tak často vede k revizi vlastních návyků. A to zejména u stravování, kde například díky dítěti upravily svůj jídelníček dvě třetiny rodičů. Podobné je to u konzumace alkoholu. Péče o dítě omezila jeho spotřebu v 60 % českých domácností. Podle socioložky Jiřiny Šiklové může mít tato skutečnost více příčin: „Předsevzetí společně se snahou jít příkladem hrají roli. Nesmíme však zapomínat, že 85 % rodičů po narození dítěte nějakým způsobem omezilo společenský život. A to v českém kontextu znamená často i alkohol.“  Redukce sociálních aktivit se však nemusí nutně týkat kariéry. Téměř polovina rodičů je přesvědčena, že rodinný přírůstek neovlivnil jejich profesní vývoj.

 Dítě má pozitivní vliv na životosprávu dospělých i z dalších důvodů. Rodiny jsou zvyklé trávit čas na čerstvém vzduchu. 78 % respondentů uvedlo, že podnikají výlety a začali chodit více na procházky. V neposlední řadě ratolesti posilují sociální vazby mezi blízkými. Pro 60 % respondentů znamenalo narození dítěte častější kontakt s širší rodinou.

 Závěry vyplývají s rozsáhlého průzkumu Nadace Kooperativa, který byl realizován agenturou Perfect Crowd na reprezentativním vzorku českých rodin. Šetření s názvem „Kde se rodí zdraví“ je součástí dlouhodobého projektu „Česká rodina žije“, který se zaměřuje na prozkoumání života současných českých rodin a identifikování problémů, jež by mohl pomoci vyšetřit.

Zdroj: Tisková zpráva Nadace pojišťovny Kooperativa