Račický zámek se opět objevil v televizi

Račický zámekJe milé, že Česká televize jako veřejnoprávní médium věnuje neutrální pozornost i těm stavebním památkám, které přešly z veřejného vlastnictví do soukromých rukou. V rámci pravidelného pořadu Události v regionech tak dostal pár desítek vteřin vysílacího času k dispozici i náš zámek a ubytovací zařízení v Račicích-Pístovicích. Co se do odvysílaného minisestřihu vešlo, můžete zhlédnout zde od stopáže 18:11: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/318281381990807-udalosti-v-regionech

Do reportáže už se nedostalo, že ubytovací kapacita v předzámčí je v létě využitá naplno, z „odbydlených“ více než 3 tisíc osobonocí za rok provozu tvořili přibližně 55% čeští hosté a 45% cizinci. Neúprosný střih rovněž zapověděl, že v zámeckém areálu pořádáme také svatby a firemní akce a že bychom rádi uvítali ještě více hostů i mimo hlavní sezónu, protože v okolí Račic je pořád co objevovat. Můžeme hosty nalákat také na podzimní grilování, pro které máme k dispozici veškerou výbavu. Nejen při nepříznivém počasí si naši hosté mohou zahrát stolní tenis v tělocvičně.

Nadvori3V reportáži také zazněl příslib, že první hotelové pokoje a restauraci v rámci budoucího wellness hotelu bychom rádi otevřeli do dvou let. K tomu lze dodat, že celý loňský rok jsme nezaháleli a ve spolupráci s Ústavem památkové péče Fakulty architektury VUT v Brně jsme připravili několik studií, jak by mohl zámecký areál vypadat při zachování historického poselství skloubeného s moderní architekturou. Tyto studie jsme průběžně konzultovali s příslušnými úředními orgány památkové péče.

Racice_sal_1000x1500 Výsledkem bylo naše rozhodnutí, že pokud nechceme konzultovat další dlouhé roky, ale začít zhodnocovat prostředky našich investorů, musíme jít cestou subtilních úprav a vybudování technické infrastruktury tak, abychom příští rok dostali zelenou k zahájení stavebních prací a za dva roky uvést do provozu první rekonstruované části zámku. A jistě se bude nač těšit. V hlavním objektu zámku již brzy začneme s rekonstrukcí parketové podlahy v překrásném krbovém sále a další kroky budou následovat.