Allianz ocenila muže, kteří zadrželi zloděje

Allianz ocenila společně s Policií ČR dva muže z Břeclavska. Sami zadrželi zloděje, který se pokusil vykrást poštu.

„Chyťte ho, je to zloděj!,“ křičela začátkem ledna z okna pošty v Sedleci na Břeclavsku poštovní úřednice. Její volání uslyšeli Vlastislav Weiser (30) a Miroslav Čížek (53). Ve stejnou chvíli totiž na nedalekém parkovišti kontrolovali u auta s přívěsným vozíkem světla. Nezaváhali ani na vteřinu. Zloděje, který pár vteřin předtím ženě za přepážkou vyhrožoval střelnou zbraní, po krátké honičce chytili a přemohli. Muži zákona si ho pak od nich převzali a odvedli rovnou na služebnu. Od Allianz pojišťovny a Policie ČR dnes za svůj čin oba sympatičtí Břeclavané získali ocenění Pomocná ruka zákona a mobilní telefon.

„Když ten člověk viděl, že za ním běžíme, snažil se nás zastrašit a volal, ať ho necháme být, protože má zbraň a neváhá ji použít,“ popisuje začátek dramatu Miroslav Čížek. Na chvilku tím své pronásledovatele zastavil. Když ale zjistili, že pod bundou nic nemá, dál ho sledovali a snažili se ho zastavit. Zhruba po stovce metrů se strhla rvačka. „Ten chlapík byl dost vysoký, ale my zase byli dva, takže jsme ho po chvíli přemohli,“ dodává Čížek. Přála jim i náhoda. Ve stejnou chvíli, kdy už zloděj z pošty seděl odevzdaně na zemi, totiž zrovna kolem nich projížděla policejní hlídka. A v okamžiku, kdy jejím členům Miroslav Čížek vysvětloval, co se stalo, přišla policistům zpráva o loupežném přepadení pošty prostřednictvím vysílačky.

Společně s certifikátem dostali Vlastislav Weiser a Miroslav Čížek nový chytrý telefon. „Je to do jisté míry symbolické, protože pokud chcete někomu pomoci, měli byste být ve spojení se záchranku, hasiči a policisty,“ řekla jihomoravská regionální ředitelka Allianz pojišťovny Jana Panovská. „Odvážní a rozvážní lidé, kteří nemyslí jenom na sebe a dokáží pomoci ostatním, existují a my jim chceme poděkovat a upozornit na ně.“

Policie ČR a Allianz pojišťovna už tímto titulem ocenila mnoho statečných obyvatel České republiky. Prvním byl František Rapant z Přerova, který zachránil prodavačku ze zasypaného domu, do něhož naboural kamion. Jaroslav Jankovič z Lednice na Břeclavsku a Petr Klúčovský z Brna chytili (každý za jiných okolností a na jiném místě) zloděje, kteří okradli dvě dámy (v prvním případě šlo o 88letou paní). A po nich následují další jména s dalšími příběhy.

Oceněním Pomocná ruka zákona Allianz a Policie ČR motivují slušné lidi, aby k sobě nebyli lhostejní a dokázali si vzájemně pomáhat v krizových situacích. Jak už název společného projektu napovídá, nejde pouze o pomoc v nouzi a po nehodě, ale také při odhalování závažné trestné činnosti.

Zdroj: tisková zpráva pojišťovny Allianz