Čeho by se měly české firmy bát nejvíce? Allianz Barometr rizik 2015 varuje před hrozbou přerušení provozu

Čtvrtý ročník Allianz Barometru rizik odhalil největší podnikatelská rizika pro letošní rok. Pro střední Evropu jsou jimi podle více než 500 odborníků na podnikatelské pojištění ve 47 zemích stejně jako loni přerušení provozu a dodavatelského řetězce, přírodní katastrofy, a na třetím místě požár či výbuch.

Studie upozorňuje na to, že ačkoli mnoha hrozbám lze předejít, na některé z nich firmy nepamatují – v Česku se to týká hned té nejnebezpečnější kategorie: škod z přerušení provozu.

„Mnoho českých firem škody plynoucí z přerušení provozu stále podceňuje. Soustřeďují se na ochranu majetku jako takového, přitom třeba kvůli výpadku výroby například po požáru často hrozí násobně vyšší finanční ztráty, než jsou náklady na nové postavení vyhořelé výrobní haly,“ komentuje výsledky studie Václav Bohdanecký, odpovědný v Allianz pojišťovně za zajištění. Například na třech největších škodách, se kterými se Allianz pojišťovna setkala v roce 2014, měly drtivý podíl právě ztráty vzniklé v důsledku přerušení provozu firmy. Vždy šlo o stamiliony korun.

Přerušení provozu a dodavatelského řetězce zaujímá nejvyšší příčku i celosvětově, stejná je také celá první pětice hrozeb. Za čtvrtý nejrizikovější faktor pro byznys vyhodnotili odborníci legislativní a regulatorní změny a jejich vliv na podnikatele, kteří svou obchodní strategii vytvářeli za jiných podmínek. Oproti loňsku také jak v Česku, tak ve světě, vzrostlo riziko „kyberzločinu, poruchy informačních technologií, špionáže a úniku dat“, jež se umístilo na 5. místě.

Podle Allianz Barometru rizik 2015 platí, že pro strojírenství a stavebnictví jsou největší hrozbou přírodní katastrofy jako například povodně nebo zemětřesení, oproti tomu přerušení provozu a dodavatelského řetězce představuje problém hlavně pro velkovýrobce – ačkoli za jedno ze tří největších rizik ho označilo 46 % respondentů bez ohledu na odvětví podnikání. Legislativní a regulatorní změny pak zůstávají největším strašákem pro finanční sektor, vyplývá z výsledků studie.

Zdroj: tisková zpráva pojišťovny Allianz