Na dovolenou v zimě jedině s cestovním pojistěním. Na jaká připojištění je třeba myslet?

Cestovní pojištění na zimuPodzimní dny nás svými klesajícími teplotami upozorňují, že léto je už dávno minulostí a naopak zimní měsíce se kvapem blíží. S nimi přijdou i možnosti se vyžít v zimních sportech na kopcích a na horách. Troufnete si jet na lyže nepojištěni?

Ať se nám to líbí nebo ne, úrazy k dovoleným prostě patří a dovolená na horách není výjimkou. Naopak: právě v zimě jejich množství oproti jiným ročním obdobím vzrůstá. Pamatujte, že bez pojištění Vás v zahraničí léky, hospitalizace, přeprava do nemocnice autem nebo snad vrtulníkem budou stát desetitisíce. Výjimkou zdaleka nejsou případy, kdy se částka vyšplhá i do šesticiferných hodnot.

Nespoléhejte jen na zdravotní pojišťovnu a na její Evropský průkaz zdravotního pojištění, který Vám pomůže ve státních zdravotnických zařízeních, navíc pouze do finanční výše, kterou byste zaplatili u nás. Budete si muset doplácet nemalé částky. V blízkosti lyžařských středisek jsou navíc k dispozici většinou jen soukromá zařízení. Proto by tzv. kartička pojišťovny měla být chápána opravdu jen jako zcela základní jistota, vedle níž se vyplatí sjednat cestovní pojištění.

Dejte si u cestovního pojištění na zimu pozor, že máte připojištěno vše, co potřebujete. Jedná se hlavně o úrazovou pojistku a případně i připojištění rizikových sportů, které nebývají automaticky připojištěny a měli byste je mít u dovolené na horách vždy. Jako jindy se i v tomto případě vyplatí pečlivě prostudovat výluky.

Především byste neměli zapomenout na pojištění odpovědnosti. To je významnou součástí cestovního pojištění a při dovolené na horách, kde se Vám může do trasy připlést nepozorný lyžař, Vás může uchránit od značných problémů – dle statistik se počet žádostí o finanční vyrovnání ze strany poškozených cizinců neustále zvyšuje.

I v hranicích našeho státu má toto pojištění své opodstatnění, jak mnozí zapomínají. Přestože výhody cestovního pojištění oceníte především v zahraničí, i v tuzemských horách můžete způsobit na svahu úraz jiné osobě. Zatímco na vlastní léčení a ostatní záležitosti tedy není potřeba tolik finančních prostředků jako v zahraničí, pojištění odpovědnosti patří mezi důležité důvody, proč se na cestu pojistit. Ztráta či odcizení zavazadel, přestože způsobuje daleko větší problémy v zahraničí, Vás také může potkat i u nás.

Po zkušenostech z předchozích let, kdy počasí v různých ročních obdobích nevypadalo zdaleka tak, jak by mělo, lze doporučit pojištění storno poplatků. Sníh totiž může během několika dnů do poslední stopy zmizet a celá dovolená na lyžích tak může ztratit smysl. Pokud už si musíte rušit dovolenou, dělejte to s čistým svědomím, že Vaše peníze nejsou nenávratně ztraceny. Pozor ale, že zdaleka ne každá pojišťovna považuje nedostatek sněhu za pojistnou událost.

Až si tedy budete na hory balit oblečení, lyže a další výbavu, nezapomeňte i na cestovní pojištění. Existuje totiž možnost, že právě to by Vám mohlo nejvíce chybět.