Stručný přehled nabídek cestovního pojištění u českých pojišťoven, část 1. – AIG, Allianz a AXA

Přichází sezóna zimních sportů a s ní cestování, často za hranice. Pravděpodobně vyrážíte do alpských zemí, které jsou pro našince nejoblíbenějšími zimními destinacemi, možná na Slovensko nebo i jinam a dále. V každém případě byste se měli začít zajímat, která pojišťovna Vám může nabídnout cestovní pojištění na míru.

Cestovní pojištění by mělo být neoddělitelnou součástí Vašich cest mimo Českou republiku. Platí to jak pro zimní dovolenou, tak pro letní cestovní, ale také služební cesty, studium i jiné příležitosti. Zimní sezóna je typickou dobou, která vyžene mnoho Čechů za hranice za pohybem, sportem, čerstvým vzduchem a bohužel potenciálními problémy. Jak rámcově vypadá nabídka pojišťoven AIG, Allianz a AXA?

AIG

Několik typů pojištění Travel Guard poskytuje klientům nabídku pojištění pro všechny cestovní příležitosti. Pojištění si můžete sjednat pro celý svět kromě Afghánistánu, Kuby, Súdánu a Iráku a platí i pro služební cesty bez navýšení ceny.

Jednorázové cestovní pojištění Vám za výhodnou cenu umožní vycestovat pod ochranou pojištění až na 90 dnů. Vyberte si tento typ pojištění, jestliže plánujete vycestovat jen jednou během roku. Pojištění Vám kromě léčebných výloh s limitem 15 000 000 Kč pomůže i v případě ztráty zavazadel, zrušení cesty a dalších rizik. Je možné si připlatit i připojištění rizikových sportů a aktivit. Děti do 2 let jsou pojištěny zdarma.

Jednorázové cestovní pojištění pro seniory je tu pro ty, kteří dosáhli vyššího věku a běžná cestovní pojištění se na ně nevztahují – maximální věk pojištěného je v tomto pojištění 78 let. Cestovní pojištění obsahuje stejně vysoké pojistné krytí, jako standardní pojištění od AIG, nejsou však obsaženy rizikové sporty.

Pojištění pro rizikové sporty Vám umožní se na cestách věnovat rizikovým sportům, užít si adrenalinu a zároveň mít záda krytá pojištěním, které je pro takové aktivity určené. Chráněni jste nejen při poškození Vašeho zdraví, ale také při škodě či ztrátě sportovního náčiní.

Roční pojištění pro opakované cesty je určeno pro časté cesty do zahraničí a můžete ho využít pro libovolný počet zahraničních pobytů. Cesty však nesmějí trvat déle než 31 dnů. Pojištěnému nesmí být více jak 69 let a v rámci rodinné varianty je možné si pojistit až 9 dětí. Je kryté široké spektrum rizik, kromě léčebných výloh například zrušení nebo zkrácení cesty, ztráta zavazadel, služby první pomoci nebo úrazové pojištění. Rizikové sporty a aktivity jsou kryty automaticky až na 17 dnů. Pojištění rizika zrušení cesty začíná okamžikem, kdy máte zarezervovanou cestu a zaplacené pojistné.

ALLIANZ

Pojišťovna Allianz nabízí několik druhů cestovního pojištění, ze kterých si můžete vybrat to, které nejlépe vyhovuje Vašim potřebám a plánům do blízké budoucnosti.

Limity léčebných výlohy jsou neomezené. Pojištění se dá sjednat pro turistické, sportovní i služební cesty. Připojistit lze pojištění storno poplatků, rizikové sporty a zvýšený limit pojištění zavazadel až na 50 000 Kč.

Krátkodobé cestovní pojištění umožňuje sjednat cestovní pojištění na 90 případně 120 dnů v závislosti na cílové destinaci. Pokud se však Vaše cesta protáhne z vážných důvodů, pojištění je bezplatně prodlouženo a potřebnou dobu. K dispozici jsou čtyři balíčky tohoto pojištění. Chrání pro případ nemoci, úrazu, ztráty zavazadel i škody nechtěně způsobené jiným osobám.

Cestovní pojištění pro roční opakované pobyty je vhodnější pro časté cestovatele a platí pro všechny cesty během jednoho roku, pokud se z nich vrátíte do 45 dní. Balíček je vhodný i pro ty, kdo jezdí často do zahraničí pracovně. V tomto typu pojištění nabízí Allianz 2 produkty, kompletní balíček a základní balíček pojištění pouze léčebných výloh, obojí ve variantách pro Evropu, USA a svět bez USA. Pro jednotlivce je maximální dobou výjezdu 45 dní, pokud pojišťujete rodinu, je potřeba se vrátit do 30 dnů. Počet výjezdů během roku není nikterak omezen.

Celoroční cestovní pojištění je stavěno na dlouhodobou cestu nebo také pro několik delších cest. Toto pojištění můžete využít jak pro dovolené, tak i pracovní pobyty. K dispozici jsou 3 produkty: kompletní balíček pojištění pro Evropu, USA, případně svět bez USA, dále základní pojištění léčebných výloh pro Evropu a poslední volbou je on-line balíček. S tímto pojištěním nemusíte už vůbec myslet na potřebu návratu do České republiky a můžete se věnovat pouze zahraničním záležitostem, ať už se jedná o práci, nebo zábavu.

Golfové pojištění je tu pro amatérské hráče golfu. Jedná se o celoroční pojistku všech rizik pro hráče golfu a její platnost se vztahuje na celý svět včetně tuzemska.

AXA

Cestovní pojištění u pojišťovny AXA vychází vstříc rodinám a nabízí zvýhodněnou cenu dětem do 15 let. Základem cestovního pojištění u této pojišťovny je pojištění léčebných výloh ve třech variantách Reference, Komfort a Excellent s možností až neomezeného krytí u varianty Excellent. Pojištění navíc obsahuje:

– Úrazové pojištění – s limitem plnění 600 000 Kč.
– Pojištění odpovědnosti za škodu do výše 25 000 000 Kč na zdraví a 10 000 000 Kč za škodu na majetku.
– Pojištění zavazadel, pojistné plnění se však nevztahuje na elektroniku, včetně fotoaparátů, kamer a počítačů ani na sportovní vybavení kromě lyží a snowboardů. Elektroniku a sportovní vybavení je možné připojistit k pojištění Excellent nebo Komfort.
– Pojištění zpoždění zavazadel pro zpoždění nad 6 hodin při cestě mimo Českou republiku letadlem. Pouze varianta Excellent.
– Zpoždění a zrušení letu je součástí varianty Excellent a týká se zrušení nebo zpoždění letu o alespoň 6 hodin. Obsahuje úhradu výdajů na stravu, občerstvení a základní hygienické potřeby. Pouze varianta Excellent.
– Pojištění nevyužité dovolené pro případ, kdy se ze závažných důvodů potřebujete vrátit domů.  Při náhlém úmrtí či hospitalizaci osoby blízké nebo škodě na majetku je poskytnuto pojistné plnění za dny nestrávené v zahraničí. Pouze varianta Excellent.
– Pojištění předčasného návratu se týká závažných situací, které vyžadují dřívější návrat z dovolené a není možné použít původně plánovaný dopravní prostředek. Je poskytnuto pojistné plnění na dopravení do vlasti. Pouze varianta Excellent.

Jako připojištění jsou nabízeny i rizikové a extrémní sporty, vyšší limity při ztrátě zavazadel a připojištění sportovního vybavení a dalších osobních věcí.

Na našich stránkách si můžete nabídky pojišťoven v oblasti cestovního pojištění přehledně porovnat a přímo si je on-line sjednat. K dispozici je Vám také náš tým pojišťovacích poradců.