Dny před úplňkem nemusí přinášet více úrazů a jiných nehod

Ve středu znovu nastane noc ze všech nejobávanější. Měsíc zahalený do slunečních paprsků se zemi ukáže v celé své kráse a na nebi spatříme první jarní úplněk. Údajná magická moc tohoto věrného souputníka Země lidi zároveň přitahuje i děsí již od dávných dob a právě během úplňku má být jeho vliv nejsilnější.

Dnům před úplňkem je přisuzována zvýšená míra nervozity, a tak i více úrazů a jiných nehod. Podle analýzy Allianz pojišťovny je tomu překvapivě přesně naopak.

Nezávislé průzkumy z různých zemí dlouhodobě udávají, že přes 90 % lidí věří, že měsíční aktivita má na člověka nezanedbatelný vliv, který v době úplňku sílí. A více než třetina respondentů zase údajně odpovídá, že v den před úplňkem trpí vnitřním neklidem a posléze i nespavostí. Jak je to ve skutečnosti, to statistika Allianz pojišťovny odhalit neumí, následky ale změřit dokáže. Její analytici se zaměřili na pojistné události, které se odehrály během dne před úplňkem, a rozporují zažité „pravdy“.

„V případě neživotního pojištění jsme ze všech patnácti úplňků od začátku loňského roku do dnes zaznamenali zvýšený počet škodních událostí pouze ve čtyřech případech. Počet škod klientů Allianz ve dnech předcházejících úplňku v tomto segmentu poklesl zhruba o pětinu oproti normálu,“ uvádí analytička Allianz pojišťovny Zuzana Daněčková. „Největší štěstí přinesly loňské úplňky majitelům průmyslových podniků, kde jsme zaznamenali pokles o 36 %, naopak v autopojištění byl průměrný pokles mírnější, jedenáctiprocentní,“ dodává.

Po započítání úplňkových škod v životním pojištění se sice situace už nejeví tak růžově, ale stále dovoluje pozitivní myšlení. „V segmentu životního pojištění evidujeme od začátku roku 2015 sedm hodnot nad normálem, sedm pod hranicí standardního počtu a jednu průměrnou,“ říká Zuzana Daněčková. Podle nejnovějších statistik to tedy vypadá, že minimálně klienti Allianz pojišťovny se nemají ve středu čeho obávat, což je jednoznačně dobrá zpráva. Statistiky z dřívějších let totiž naneštěstí takto optimistické nebyly.

Zdroj: Allianz pojišťovna