Kolik zaplatíte za jízdu bez povinného ručení?

Ze zákona má každý majitel vozidla povinnost sjednat si takzvané povinné ručení. Na českých silnicích se však pohybuje až 130 tisíc nepojištěných vozidel. Jak vysoká sankce hrozí za nesplnění povinnosti pojistit se? A co dělat v případě nehody s nepojištěným vozidlem?

Povinné ručení

Auta, motorky, dodávky a další vozidla, která potkáváte na silnicích musí mít sjednána takzvané povinné ručení. Povinnosti platit povinné ručení se nevyhnou ani majitelé, kteří vozidlo nepoužívají – například auto jen stojí v garáži nebo před domem. Stačí skutečnost, že má vozidlo přidělenou registrační značku nebo technický průkaz. Pokud majitel neplánujete vozidlo používat a platit povinné ručení, musí odevzdat registrační značky (SPZ) a technický průkaz do depozitu.

Povinné ručení chrání viníka i poškozeného

V případě dopravní nehody chrání povinné ručení poškozeného i viníka. Poškozený získá od pojišťovny viníka náhradu škody a současně viník nehody má jistotu, že nebude muset platit způsobenou škodu ze svého, zaplatí ji totiž pojišťovna. Pokud má viník nehody sjednáno i havarijní pojištění, získá i náhradu za škody na vlastním vozidle.

Podle aktuální statistiky České kanceláře pojistitelů má v tuzemsku sjednáno povinné ručení téměř 7,5 milionu vozidel (pozn. k 30. 6. 2016). I přesto, že povinné ručení je ze zákona povinné, pohybuje se na českých silnicích podle odhadu až 130 tisíc nepojištěných vozidel. Ta způsobí ročně až tři tisíce nepojištěných škod za stovky milionů korun.


Věděli jste?

Neplatiči pojištění zvyšují cenu povinného ručení ostatním majitelům vozidel. Poctiví plátci povinného ručení totiž skrze pojišťovny dotují garanční fond, ze kterého jsou poškozeným osobám vyplácena plnění. Podle České kanceláře pojistitelů zaplatí každý zodpovědný majitel vozidla do fondu přibližně od 50 do 200 korun ročně.


Vysoké sankce pro majitele nepojištěných vozidel

Pokud si ve snaze ušetřit nebo z vlastní chyby nesjednáte povinné ručení, počítejte s vysokou sankcí. Za provozování vozidla bez pojištění zaplatíte od 5 do 40 tisíc korun. Navíc v případě zaviněné dopravní nehody musí majitel nepojištěného vozidla zaplatit všechny způsobené škody z vlastní kapsy. V případě škod na zdraví se může jednat i o milionové částky.

Finanční vydání čeká i na majitele vozidel s platným povinným ručením, kteří ovšem policistovi při silniční kontrole nepředloží takzvanou zelenou kartu. Stačit vám nebude ani doklad o zaplacení povinného ručení, protože se nejedná o doklad o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Pokud u sebe nemáte zelenou kartu, jedná se o přestupek, který vás přijde na 1500 až 3000 korun. Zelenou kartu tedy mějte vždy ve vozidle.

Co dělat po nehodě s nepojištěným vozidlem

V případě nezaviněné dopravní nehody s nepojištěným vozidlem se nemusíte obávat, že si budete muset vzniklou škodu zaplatit sami. O náhradu škody se postará Česká kancelář pojistitelů, která uhradí škodu z garančního fondu. Částka vyplacená z garančního fondu je následně vymáhána přímo po majiteli nepojištěného vozidla.

Při dopravní nehodě s nepojištěným vozidlem se držte tohoto doporučeného postupu. Celou událost co nejdříve nahlaste České kanceláři pojistitelů. Můžete využít elektronické oznámení na stránkách www.ckp.cz nebo tak učinit elektronickým sdělením zaslaným na adresu claims@ckp.cz.

V oznámení je potřeba vyplnit minimálně údaje označené hvězdičkou. Sem patří například identifikační údaje poškozeného, základní údaje o škodní události (datum, čas a stát) a informace o odesílateli. Pokud máte více informací, můžete přidat i základní údaje o události, údaje o vzniklé škodě a poškozeném vozidle, informace o škůdci či údaje o policejním orgánu, který nehodu šetřil. Po oznámení Česká kancelář pojistitelů událost zaeviduje a vyrozumí vás o dalším postupu.

Česká asociace pojistitelů


Ověření pojištění vozu pomocí SPZ

Existenci povinného ručení u konkrétního vozidla si můžete ověřit na stránkách České kanceláře pojistitelů (www.ckp.cz). Stačí vyplnit registrační značku vozidla a datum, ke kterému pojištění prověřujete.