Kritická místa českých silnic

Dopravně-bezpečnostní projekt Allianz Automapa již šestým rokem hledá a opravuje nejrizikovější úseky na silnicích v Česku a nyní přináší žebříček nových nebezpečných lokalit, které se objevily během roku 2015.

Seznam vychází z dat veřejně přístupné databáze s lokalizací všech dopravních nehod evidovaných Policií ČR, zpracovaných podle komplexní metodiky. Jde tedy o podrobnou celorepublikovou studii, nikoli analýzu nehodovosti klientů Allianz.

Podmínkou pro zařazení konkrétního místa do statistiky Allianz Automapy byly alespoň dvě na sobě navzájem zcela nezávislé dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo smrtí v daném úseku během roku 2015, mezi nimiž nebyla vzdálenost větší než 100 metrů.

„Pro určení pořadí závažnosti kritických lokalit je klíčových několik kritérií: zaprvé počet nehod, při kterých ve vybraném úseku došlo ke smrtelnému nebo těžkému zranění, dále počet zraněných nebo usmrcených osob na místě, ale také závažnost jejich zranění a počet ostatních nehod v dané lokalitě,“ uvádí Roman Ventura z Allianz nadačního fondu. Jedním z důležitých kritérií aktuálního seznamu, který vznikl ve spolupráci s brněnskou projekční kanceláří HBH, je i to, že se vybrané rizikové úseky neumístily v předchozích žebříčcích.

Tip: Sjednejte si havarijní pojištění na Pojistejni.com

Které úseky byly loni nejnebezpečnější?

Z top desítky nejhorších úseků se v roce 2015 objevily hned dvě nové lokality ve Středočeském a Ústeckém kraji, nejnebezpečnější místo v celé zemi se nacházelo na Liberecku. Aktuální statistika však nepotěší ani motoristy z Královéhradeckého, Moravskoslezského a Olomouckého kraje, zdejší rizikové úseky se vedle těch středočeských dostaly mezi první pětici nových nejnebezpečnějších. Naopak radovat se mohou obyvatelé Jihočeského, Jihomoravského, Karlovarského, Plzeňského a Zlínského kraje. Podle kritérií Allianz Automapy zde loni nebyla identifikována žádná nová nebezpečná lokalita.

Vůbec nejhorší nový úsek se loni objevil na silnici I/13 v katastru Bílého Kostela nad Nisou a obce Rynoltice v Libereckém kraji. V úseku před rynoltickou místní částí Jítrava došlo během šesti loňských nehod ke třem smrtelným a dvěma těžkým zraněním. Štěstí v neštěstí měli čtyři pasažéři, kteří odtud odešli s lehkými poraněními.

V pořadí druhý nejrizikovější úsek roku 2015 se pak nacházel na komunikaci I/35 v Královéhradeckém kraji – tam, kde tato silnice míjí Podhorní Újezd a Vojice. Jen za loňský rok se zde staly dvě vážné nehody, při nichž na místě zahynul jeden člověk, a šest lidí utrpělo těžká zranění. A trojici nejhorších lokalit doplňuje křižovatka ve Středočeském kraji na silnici I/7 v místech, kde se poblíž Slaného setkává s komunikací I/16. Šest zdejších nehod přineslo jednu oběť a další čtyři lidé tady utrpěli těžká zranění.

Tabulka: Žebříček nových kritických míst na základě analýzy Allianz pro rok 2015

Kritická místa českých silnic

 Zdroj: Allianz pojišťovna