Pojištění GAP zajistí, aby hodnota Vašeho vozu neklesala

Zakoupíte-li nový vůz, jeho cena začne okamžitě klesat. Právě během prvních třech let padá dolů cena vozu nejrychleji, poté se pokles hodnoty zpomaluje. Právě pro nové vozidlo se proto hodí pojištění GAP.

Pojištění GAP je u nás ještě poměrně neznámý pojem, který se původně vztahoval k leasingu. Dnes se s ním můžete setkat u havarijního pojištění, kde figuruje jako jedno z jeho připojištění. Zjednodušeně toto pojištění zaručí, že vozidlo přestane na dobu tří let ztrácet v očích pojišťovny svoji hodnotu.

GAP se uplatňuje ve dvou případech – v případě totálního zničení vozidla nebo jeho odcizení. Totální zničení je takové poničení vozidla, kdy náklady na opravu by převýšily časovou cenu vozidla.

Pokud běžně přijdete o své vozidlo, je jisté, že částka vyplacená pojišťovnou Vám ani zdaleka nebude stačit na zakoupení vozidla nového. Budete tedy muset doplácet ze svého nemalé peníze.

Postup vypadá tak, že obdržíte finance od pojišťovny z Vašeho havarijního pojištění a budete zpravidla muset počítat také se spoluúčastí. Pojištění GAP poté dorovná zbytek do původní pořizovací ceny vozidla. Z celkové vyplacené částky si můžete zakoupit podobné vozidlo odpovídající značky a hodnoty. Z toho vyplývá, že pojištění GAP uhrazuje i spoluúčast z havarijního pojištění.

Výhody pojištění GAP lze asi nejlépe demonstrovat na příkladech:

Příklad, kdy máte havarijní pojištění bez GAP:

Pořídíte si automobil za 750 000 Kč, přičemž za tři roky stojí automobil už jen 500 000 Kč. Vozidlo je Vám odcizeno a pojišťovna Vám vyplatí 500 000 Kč zkrácenou ještě o spoluúčast, tedy ve výsledku například 450 000 Kč.

V případě, že máte pojištění GAP, získáte celou částku 750 000 Kč a můžete si tedy pořídit nové vozidlo odpovídající tomu, které jste kdysi zakoupili.

Havarijní pojištění s možností připojištění GAP můžete sjednat na našich stránkách.