Pojištění majetku – máte dobře pojištěnou domácnost?

 Fotolia_13359321_XSKupujeme si krásné byty či domy, ty si vybavujeme nábytkem, elektronikou, hezkými a nákladnými věcmi, které nám usnadňují a zpříjemňují život. Občas ale chceme jet na dovolenou, na návštěvu za známými a naše věci zůstanou bez dozoru. To je ten správný okamžik pro všechny nenechavce, kteří nám chtějí od našeho majetku pomoci.           

Nehrozí nám však nebezpečí pouze ze strany zlodějů, může dojít k požáru z důvodu zkratu elektrického vedení, či nám pohodlnou sedačku zničí voda, která se valí ze sousedova bytu. A stejně tak se může stát, že přijde vichřice nebo povodeň.

Určitě nás nepotěší, že jsme přišli o naše oblíbené věci, ale rozhodně nám bude lépe, pokud nám pojišťovna škodu nahradí a my si budeme moct pořídit věci nové. Proto se musíme před riziky chránit. Je třeba si uvědomit, že jde o jedno z nejdůležitějších pojištění a bývá často opomíjené.

Pojištění majetku se dělí na pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti.

Pojištěním nemovitostí lze pojistit obytné domy, byty a nebytové prostory, rekreační objekty, garáže a vedlejší stavby náležící k objektu, ale i oplocení či bazén. Toto pojištění chrání před pojistnými riziky, které poškodily nemovitost  a vlastník jim nemohl zabránit. V případě pojistné události pak pojišťovna vyplatí vlastníkovi pojistné plnění, které pomůže škody rychle zlikvidovat.

Pojištěním domácnosti si pojišťujeme vybavení nemovitosti – nábytek, kuchyňské spotřebiče, pračku, stavební součásti (podlahy, kuchyňskou linku apod.), počítač, cennosti apod., ale taky naše věci umístěné ve sklepě či v garáži. Opět nám toto pojištění v případě škody, pomůže plněním od pojišťovny znovu pořídit zničené věci. Je ale potřeba dbát na to, aby pojištění odpovídalo hodnotě našeho majetku. Jelikož si stále pořizujeme nové a lepší věci, je potřeba naši pojistnou smlouvu a pojistnou částku aktualizovat, aby případná náhrada škody odpovídala stále hodnotě naší domácnosti a pojištěných věcí.

Varianty pojištění

Pojišťovny nabízejí rozličné varianty pojištění, které obsahují různá pojistná rizika. Proto je potřeba seznámit se podrobně s podmínkami a vybrat to správné pojištění, abychom měli pojištěná všechna rizika, která by nám mohla hrozit. Mezi nejčastější pojistná rizika patří škody způsobené povodní, záplavou, požárem, vichřicí, krupobitím, pádem stromů, stožárů či úderem blesku, vodou z vodovodního zařízení, výbuchem, krádeží vloupáním, loupeží, tíhou sněhu, sesuvem hornin a zemin či lavin, nárazem vozidla, zemětřesením, mrazem, vandalismem apod.

Výše pojistného

Výše pojistného závisí na typu nemovitosti, na lokalitě, ve které je nemovitost umístěna, na její velikosti, na hodnotě dané nemovitosti a na rozsahu pojistného krytí. U pojištění domácnosti by nám měla správnou pojistnou částku určit současná hodnota všech movitých věcí v naší domácnosti. Pokud je stanovená pojistná částka nižší než skutečná hodnota věcí v domácnosti, hovoříme o podpojištění. Pojistník pak v případě pojistné události dostane méně peněz, než očekával. Obecně lze říci, že čím vyšší je pojistná částka – hodnota naší domácnosti či nemovitosti, tím více budeme za pojištění platit. Nicméně šetřit na tomto pojištění se nevyplácí. Náš klid za to rozhodně stojí. Jenom dostatečně nastavené limity u naší pojistné smlouvy nám zaručí adekvátní pojistné plnění.

Pojištění odpovědnosti za škody v občanském životě

Za výhodných podmínek si lze k pojištění domácnosti či nemovitosti sjednat pojištění odpovědnosti za škody v občanském životě. V praxi to znamená, že z pojištění domácnosti se uhradí škoda na vašem majetku. Škodu u sousedů, např. vytečením vody z pračky, toto pojištění nekryje. K tomu slouží právě pojištění odpovědnosti. Může se nám ale hodit i například v samoobsluze, kde naše dítě shodí a rozbije nějaké zboží, nebo když náš pejsek roztrhne kolemjdoucímu nohavici u kalhot.

Asistenční služby nejsou jen u autopojištění

Určitě oceníme i asistenční služby, které řada pojišťoven nabízí k pojištění zdarma. Tyto nám určitě pomůžou v případě různých havárií v domácnosti, zaplatí např. instalatérské práce, zámečníka apod.

Slevy a bonusy

Slevu na pojištění můžeme získat dostatečným zabezpečením domácnosti či bonusem za bezeškodní průběh podobně, jako u povinného ručení. Slevu můžeme získat i za takzvanou propojištěnost, když máme u stejné pojišťovny sjednáno ještě například životní pojištění.

Kde si pojištění uzavřít?

Podmínky u jednotlivých pojišťoven se liší a proto je vhodné se před uzavřením pojistné smlouvy důkladně seznámit  s  nabídkami  více institucí a  správně  vybrat  pojištění dle našich požadavků.  S naší společností e-Finance, a.s. můžete získat co možná nejširší nabídku pojištění domácnosti, za co nejlepších cenových podmínek a uzavřenou s bezpečným partnerem. Pojistné podmínky i ceny pojistného si můžete velmi snadno a rychle porovnat na našich webových stránkách www.pojisteni.com. Pojištění si zde můžete i sjednat.

Sjednejte si pojištění domácnosti z pohodlí Vašeho domova právě teď!