O důležitosti pojištění odpovědnosti

Pokud si vytopíte byt, jedná se samozřejmě o velmi nepříjemnou situaci. Příjemně se nebudete cítit ani ve chvíli, kdy si na zahraniční dovolené zlomíte nohu nebo když nebudete mít finanční prostředky na ošetření psa u veterináře. V takových situacích naštěstí významně pomáhá příslušné pojištění. Co když jste ale poškodili někoho jiného?

V takové situaci se ukazuje důležitost pojištění odpovědnosti. Jedná se o pojištění, které je zaměřené na situace, kdy svým jednáním neúmyslně způsobíte újmu jiné osobě, a to buď škodu finanční nebo škodu na zdraví či majetku.

Riziko, že někomu neúmyslně ublížíte, je tu neustále. Nemusí se jednat ani o sport, ani o jízdu autem. Opatrnější jedinci můžou namítnout, že jim se nic takového stát nemůže – dávají si přece pozor. Ale v některých případech se ani nemusí jednat doslova o Vaši chybu. Pokud se srazíte na lyžích s jiným lyžařem, který nedával pozor a připletl se Vám do trasy, v případě jeho zranění můžete očekávat vznesení nároku na odškodné. S takovými zkušenostmi se ze zahraničí vrací stále větší počet turistů.

Pojištění tak chrání obě strany. Strana poškozená má jistotu kompenzace a pojištěný není finančně postižen často na mnoho let do budoucnosti. I proto je v některých případech pojištění odpovědnosti povinné.

Můžete se setkat s více různými typy pojištění odpovědnosti. Například pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, které jistě znáte jako povinné ručení. To je známé především proto, že ho musí mít ze zákona každé vozidlo, jelikož řidič je ve svém stroji schopen napáchat značné škody na majetku, zdraví i na životech. Dokladem povinného ručení je tzv. zelená karta.

Pojištění profesní odpovědnosti je také v mnoha případech povinné. Váže se k profesím, jejichž představitelé mohou svým pochybením způsobit závažné problémy klienta. Zatímco u lékařů, advokátů a architektů je toto pojištění ze zákona nutné k výkonu povolání, u automechaniků, IT pracovníků i jiných ho lze jen doporučit.

Pokud jste už někdy v zaměstnání museli zaplatit za rozbitý notebook nebo vysklené okno, které způsobila Vaše nešikovnost, pak jste již nejspíše pocítili výhody pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli. Pojišťovna pokryje finanční náhradu škod, kterou po Vás může chtít zaměstnavatel. To dosahuje až do výše 4,5násobku Vaší hrubé mzdy – po zběžném výpočtu se sami rozhodněte, zda máte finanční rezervy a byli byste schopni zaměstnavateli bez problémů splatit.

Mimo zaměstnání však toto pojištění odpovědnosti nevyužijete. Hodit se Vám tak může pojištění odpovědnosti za újmu z občanského života, které se vztahuje na mnoho situací, které se bohužel stávají. Domácí zvíře, které se zaplete cyklistovi pod kolo, může způsobit těžká zranění. I smrt může způsobit střešní krytina padající při pracích na Vašem domě. Naopak fotbalový míč, kterým prokopne Váš potomek sousedovo sklo, patrně nikomu fyzicky neublíží. I to je Však příkladem pojistné události, ve které Vám pojišťovna pomůže.

Existují i jiné druhy pojištění odpovědnosti, především firmy by měly myslet na pojištění odpovědnosti svých zaměstnanců, můžete se setkat i s individuálním pojištění, které pokrývá široké spektrum činnosti a oblastí.

Pojištění odpovědnosti velmi často figuruje v nabídkách pojišťoven jako připojištění k jiným druhům pojištění, například k cestovnímu pojištění, pojištění domácích zvířat nebo pojištění domácnosti. Jedná se zpravidla o nejdůležitější připojištění, které můžete k základnímu pojištění přidat.

Pro porovnání nabídek pojišťoven v oblasti pojištění odpovědnosti i rychlé sjednání on-line navštivte naše stránky www.pojisteni.com.