Pátku 13. není třeba se bát. Na silnicích jsou nejrizikovější pondělky

Praha, 11. listopadu 2015; Blíží se pátek 13., už třetí v letošním roce. Podle statistik Allianz pojišťovny však není třeba se ho cestou na víkend příliš obávat, klientům autopojištění Allianz vzniká dlouhodobě nejvíce škod v pondělí. Rizikovější regiony přesto vytipovat lze. Pokud chcete snížit šanci na nehodu, vyhněte se velkoměstům, konkrétně okresům Praha 4, Ostrava-město a Brno-město. Doprava se ale komplikuje i v Českých Budějovicích, ve Frýdku-Místku a v Praze 5.

„Co se týká pátku 13. a jeho souvislosti se škodami, můžeme zůstat klidní. V žádném ze segmentů pojištění škody nijak dramaticky nestoupají. O mírně zvýšeném riziku lze hovořit pouze v dopravě, a to hlavně v zimním období, což je však způsobeno nikoli datem, ale zkrátka tím, že pátek jako poslední den v pracovním týdnu bývá obecně hektičtější, a proto i o něco rizikovější,“ uvádí analytička Allianz pojišťovny Zuzana Daněčková.

Platí však, že dlouhodobě nejdramatičtější statistiku zaznamenávají pondělky. Zatímco od začátku roku 2014 se klientům Allianz pojišťovny v pátek stává průměrně 313 škodních událostí z autopojištění, v pondělí bývá škod zhruba 350. Celkově vyšší číselné hodnoty se pravidelně objevují na podzim, v zimě, či zkrátka za špatného počasí. Není tedy divu, že letos v pátek 13. 2. se klientům Allianz stalo 346 škodních událostí v dopravě, tedy asi jako v každé průměrné pondělí, a o měsíc později 13. 3. už méně, přesně 306. Podobné číslo zaznamenala Allianz pojišťovna i v pátek 13. 6. 2014, tehdy to bylo 304 škodních událostí z autopojištění.

Z hlediska lokality je pro klienty povinného ručení Allianz v pátek 13. nejrizikovějším okresem Praha 4, která se o první místo dělí s Českými Budějovicemi. Na druhém místě skončil okres Ostrava-město, opět spolu s dalším vytíženým regionem: Frýdek-Místek. Jako třetí se umístilo Brno-město. První místo v počtu škod havarijního pojištění pak obsadila znovu Praha 4, druhé místo opět okres Ostrava-město a třetí pozici si během posledních tří pátků 13. vydobyla Praha 5.

Zdroj: tisková zpráva Allianz pojišťovna, a. s.