Transakce platebními kartami KB stouply v prvním pololetí o 7 % na nový rekord 90 miliard Kč

  • O 7 % stoupl v prvním pololetí 2015 meziročně objem transakcí realizovaných kartami Komerční banky
  • Celkový objem výběrů z bankomatů a plateb u obchodníků dosáhl za prvních šest měsíců rekordních 90 miliard Kč
  • Průměrný výběr z bankomatu u držitele karty Komerční banky meziročně vzrostl na 4 570 Kč
  • Naopak dále klesají průměrné platby u obchodníků, a to na aktuálních 806 Kč 

Komerční banka zaznamenala v letošním prvním pololetí dynamický nárůst transakcí realizovaných kartami Komerční banky. Meziročně došlo k nárůstu o 7 % na rekordních 90 miliard Kč. Největší část, více než 57 miliard Kč, připadla na výběry z bankomatů. Patrné je i další rozevírání nůžek mezi průměrným výběrem z bankomatu a průměrnou platbou u obchodníka. Zatímco v prvním případě došlo k meziročnímu nárůstu o 2 % na 4 570 Kč, ve druhém to byl pokles o devět procent na 806 Kč. Naopak co do počtu transakcí realizovaných kartami Komerční banky v tuzemsku je patrné výrazné převýšení počtu transakcí u obchodníků oproti výběrům z bankomatů (25,7 % na bankomatech, 71,6 % u obchodníků a 2,7 % u internetových obchodníků).

„Za výrazným oživením transakcí realizovaných platebními kartami Komerční banky vidím několik hlavních faktorů. Jednak jde o oživení celé české ekonomiky a růst spotřeby obyvatel, ale také rozšiřování nových technologií, jako jsou například bezkontaktní platební karty. V neposlední řadě hrají roli i nové typy kreditních karet, které z každé platby vracejí na účet klienta určité procento, jako například u Karty Business World,“ uvedla Jana Švábenská, výkonná ředitelka pro Transakční a platební služby KB.

Zajímavý je i pohled na podíl zahraničních transakcí realizovaných kartami Komerční banky během prvního pololetí. Například výběry z bankomatů mimo ČR dosáhly pouze 2 % z celkového objemu transakcí, u obchodníků byla situace výrazně odlišná. V tomto případě dosáhl podíl více než 11 %. Klienti Komerční banky dávají v zahraničí přednost přímým platbám před výběrem hotovosti.

Komerční banka má aktuálně v oběhu 1,6 milionu platebních karet. Přitom podíl bezkontaktních karet překročil v minulém měsíci poprvé hranici 50 %. Průměrně se v prvním pololetí z jedné karty vybralo 38 tisíc Kč, platby u obchodníků dosáhly objemu 19 tisíc Kč.

 

Zdroj: tisková zpráva Komerční banky, a. s.