Vyrážíte na prodloužený víkend? Neriskujte život kvůli nevhodně naloženému autu

Minulý prodloužený víkend se do statistik dopravní nehodovosti v Česku zapsal tragicky. O Velikonocích zemřelo na silnicích 12 lidí, nejvíce za poslední čtyři roky. Před cestou autem však málokoho napadne, že to hlavní dopravní nebezpečí nemusí číhat na silnici, ale přímo ve voze. Allianz proto přináší crash test s nevhodně zajištěným nákladem. 

Ať už plánujeme volné dny trávit v zahraničí nebo na české chalupě, cestujeme-li autem, budeme si muset poradit s naskládáním zavazadel do vozu. Měli bychom si přitom uvědomit, že častá praxe, při které cestující v případě nedostatku místa v zavazadlovém prostoru využívají zadních sedadel, je značně nebezpečná. Balená voda, slunečník, skládací stolek na venkovní posezení… nic z toho sem nepatří.

Podle expertů z Allianz centra pro technologie v Ismaningu u Mnichova mohou být následky nevhodně převáženého nákladu katastrofální. Kromě toho, že cestující ohrožuje samotný náraz během autohavárie, předměty ve voze mohou následky bouraček zbytečně, avšak fatálně zhoršit. Odborníci z tohoto technologického výzkumného ústavu přitom vycházejí z výsledků crash testu, který proběhl v rychlosti pouhých 45 kilometrů za hodinu, tedy pomalejší jízdy ve městě.

Crash test automobilu s nákladem, který byl vyjmenován výše, a dvěma figurínami, dopadl hrozivě. Těžké skleněné lahve se při nárazu roztříštily a zafungovaly jako nebezpečná trhavina, jejich úlomky se rozlétly směrem k řidiči a jeho spolujezdci. Skládací stolek
s lavičkami o celkové hmotnosti 50 kg by pak mohl při takovémto nárazu jednoho z cestujících zabít. Na přední sedadlo totiž zezadu narazí stejnou silou, jako by vážil půl tuny.

„I když pospícháme nebo vyrážíme jen na krátkou trasu, patří těžké předměty do zavazadlového prostoru, nikoli na zadní sedadla, a měly by být vždy řádně zajištěny,“ komentuje výsledky crash testu Carsten Reinkemeyer z AZT. Co to znamená? Těžké věci patří do „kufru“, kde by měly být ideálně ještě zajištěné popruhy z nepružných materiálů. Platí pravidlo, čím těžší předmět, tím níže je třeba ho uložit. Menší předměty, například nože či vidlice na grilování, by měly být vždy dobře ukryté v zavazadlech, stejně tak jakékoli křehké předměty jako například skleněné lahve nebo džbánky.

Zdroj: tisková zpráva pojišťovny Allianz