Životní pojištění – co možná nevíte a hodí se znát před jeho sjednáním

Životní pojištění může být významným pomocníkem v životě. Může nám pomáhat nejen v případě, kdy se dostaví důsledky nepříjemných situací, které nás nebo naše blízké mohou potkat. I v případě, kdy problémy nenastanou může pomoci rozmnožením financí pro budoucnost.

O vlastnostech životního pojištění, jeho rozdělení na základní typy a jejich vhodnost pro různé zájemce pojednává článek o životním pojištění, který započal seriál, zabývající se některými pojišťovnami a jejich produkty životního pojištění.

Na rozdíl od mínění mnoha zájemců životní pojištění není primárně určeno jako nástroj ke spoření. Spořící složka tohoto pojištění je určitě užitečným nástrojem, jak zhodnotit svoje finance, je však třeba myslet na to, že není nejefektivnějším způsobem, jak toho docílit. Životní pojištění jednoduše není spoření, to je pouze dodatečnou „výhodou“ a doplněním rizikové složky. Pokud se tedy zajímáte čistě o spoření a zhodnocování svých finančních prostředků, jsou pro tyto účely vytvořené vhodnější produkty.

Právě ta je nebo by měla být hlavním důvodem, proč životní pojištění sjednávat. Pojistná ochrana je tedy hlavním nástrojem životního pojištění, jak koneckonců lze vydedukovat z názvu, přestože mnoho lidí má tento typ pojištění spojený s rovnicí životní pojištění = spoření.

Častým omylem bývá také to, že když je člověk zdravý a má takříkajíc tuhý kořínek, životní pojištění nepotřebuje. U některých lidí s dlouhými léty aktivního, zdravého života bez zdravotních komplikací roste sebevědomí, které se však často nekryje s realitou: vždyť zdravotní problémy může mít každý i přes zdravý životní styl i bezpečný a nerizikový styl života.

Nejen, že se nikde nepíše, že nemoc nemusí přijít, ale srážka s autem nebo pád ze schodů může čekat opravdu na každého. V takovém případě je však už na životní pojištění pozdě – kdo nahradí příjmy živitele rodiny už bohužel musí řešit takový člověk sám, bez pojišťovny.

Přestože je životní pojištění často na celý život, určitě Vám nevydrží celý život v podobě, v jaké jste ho sjednali. Po několika letech je dobré nad smlouvu sednou se zkušeným poradcem a aktualizovat ji do stavu, který odpovídá současné situaci Vaší a také Vaší rodiny, například počet dětí nebo rodinné příjmy se můžou během let měnit a změna životního pojištění je na místě.

Pozor také na skryté poplatky, které se týkají úpravy smlouvy životního pojištění a některé pojistné produkty je ve více či méně viditelné podobě obsahují! Vyplatí se dávat dobrý pozor na to, co si sjednáváte.

Jako i jinde u životního pojištění platí pečlivě si rozmyslet, do čeho jdete. I přes to, že bude potřeba smlouvu aktualizovat, aby pro Vás byla během let tak výhodná, jak byste rádi, bývá zpravidla životní pojištění spolupráce s pojišťovnou na velmi dlouhou dobu.

Proto máte dvě možnosti. Jednou z nich je oběhnout všechny pojišťovny a v nich projednat možnosti, které nabízejí. Nashromážděné údaje poté porovnat mezi sebou a vybrat takové pojištění, které Vám nejlépe sedne tak říkajíc na míru. Zjevnou nevýhodou tohoto postupu je velké množství času a energie, které budete muset vynaložit. Méně zjevnou a ve výsledku i výraznější nevýhodou je, že srovnat nabídky životních pojištění a vybrat to, které bude pro Vás opravdu nejlepší, není vždy jednoduchý úkol, především proto, že většina zájemců nevidí širší souvislosti.

Druhou možností je ušetřit čas a energii a vyhledat zkušeného pojišťovacího poradce, který má přehled v aktuálních nabídkách pojišťoven v oblasti životního pojištění. Nejen, že zdarma  po rozhovoru s Vámi předloží nabídky pojišťoven v podobě, v jaké by Vám vyhovovaly, ale zároveň vybere a doporučí tu, kterou by na Vašem místě sjednal on. Z Vaší strany tak bude potřeba jen vyjádřit své představy a potřeby, o ostatní se postará specialista.

Při zájmu o životní pojištění můžete využít našich stránek na www.pojisteni.com/zivotni-pojisteni/, kde stačí vyplnit potřebné údaje. Náš pojišťovací poradce se Vám záhy ozve s připravenými nabídkami pojištění.