Inflace v ČR na sestupné trajektorii: Jak to ovlivní úrokové sazby?

Cenový vývoj v České republice naznačuje výrazné zpomalení inflace. Meziroční růst cen potravin v červenci klesl na jednociferné hodnoty, což je výsledkem snižujících se cen světových agrárních komodit, domácích zemědělských výrobců a utlumené spotřebitelské poptávky, což dokládá pokračující pokles reálných maloobchodních tržeb za prodej potravin.

Tento trend je v souladu s letní prognózou, která předpovídá, že strmý pokles inflace bude pokračovat během léta a až do září se bude meziroční cenový růst zpomalovat. V říjnu dojde k dočasnému přerušení tohoto trendu kvůli statistickému efektu úsporného tarifu v oblasti cen energií z konce předchozího roku. Avšak po jeho odeznění se očekává, že na začátku příštího roku inflace skokově klesne blízko 2% cíle České národní banky (ČNB).

Vzhledem k tomuto vývoji a předpokladům analytiků e-Finance je možné, že s poklesem inflace začne ČNB snižovat svou základní sazbu. Takový krok by mohl mít za následek pokles úroků na spořitelních účtech a úrocích z firemních dluhopisů. Analytici upozorňují, že tento podzim by mohl být jednou z posledních šancí pro investory získat víceleté dluhopisy e-Finance se sazbou nad 6%.

 

Aktuální nabídku dluhopisů najdete ZDE.

nabídka dluhopisů e-Finance

 

tým e-Finance