Zámek v Račicích na Vyškovsku se poprvé v historii otevírá veřejnosti

Račický zámek je po staletí impozantní dominantou Vyškovska. Jeho prostory ale nebyly veřejnosti nikdy přístupné. Kdo v zámku nepracoval či nestudoval, mohl pouze tušit, jak vypadají jeho interiéry. Letos ale koronavirus změnil v celém světě mnohé. Jednou z pozitivních změn je zpřístupnění račického zámku vůbec poprvé v historii široké veřejnosti.

V zámeckém areálu je pro návštěvníky připraven prohlídkový okruh, občerstvení, i ubytování turistického typu.

Naše společnost e-Finance, a.s. plánuje již od roku 2017, kdy zámecký areál zakoupila od Jihomoravského kraje, jeho záchranu a přestavbu na příjemný wellness hotel. Letos v létě měly být zahájeny stavební práce. Celosvětově přijímaná preventivní opatření a nejistota v souvislosti s koronavirem ale způsobily, že většina lidí vzdala plány na letní dovolenou v zahraničí a vyhledává raději tuzemské turistické cíle.

Proto jsme se rozhodli vyjít tomuto trendu vstříc, plánovanou přestavbu o půl roku odložit a alespoň v provizorní formě ho otevřít všem zájemcům, a to jak k ubytování, tak k prohlídkám dříve reprezentativních zámeckých interiérů.

V prostorách, které do roku 2014 naposledy sloužily jako učiliště s internátem a dětský domov, naše společnost e-Finance, a.s. narychlo instalovala funkční nábytek. Bývalé učňovské ložnice jsme vybavili postelemi s komfortními matracemi, skříněmi a stoly z masivního buku. V zámku tak vznikla možnost ubytování až pro 68 hostů. Dědictvím po předchozím internátním provozu jsou sdílené koupelny na chodbách. Proto je ubytování navzdory novému nábytku a komfortnímu spaní vhodné pro turisty, kteří neočekávají zámecký luxus. Tomu odpovídají i velmi příznivé ceny. Spolu se zavedenými apartmány a pokoji v předzámčí činí pro léto 2020 celková ubytovací kapacita 103 lůžek v netradičním prostředí.

Na dobu letních prázdnin od 4. července až do konce září je na zámku připraven prohlídkový okruh pro veřejnost. Vhledem k tomu, že na zámku se od roku 1938 postupně vystřídali jako uživatelé Generální štáb Československé armády, OP Prostějov, základní škola, odborné učiliště a dětský domov, nečekejte muzejní výstavu obrazů a mobiliáře jako na státních zámcích.

Můžete se ale těšit na směsici starého a nového se všemi klady a zápory, které přineslo užívání zámku v uplynulých devíti dekádách. Ukážeme Vám, jak to vypadá v tradičních prostorách historické kulturní památky, když na nich zanechají stopu netradiční způsoby jejího využití ve 20. a 21. století.

Prohlídky se zatím konají o víkendech od 10 do 17 hodin a v pracovní dny na objednávku na tel. 515 555 549. V případě zájmu budou od poloviny července prohlídky zajištěny denně.

Protože zámek Račice leží přímo u křižovatky cyklotras 5073 a 5072, jsou na občerstvení, prohlídky zámku  i ubytování vítáni také cyklisté, pro jejichž jízdní kola jsou připraveny velkorysé dřevěné odkládací stojany.

Prodej vstupenek na prohlídkový okruh je ve výdejním okně občerstvení na 3. nádvoří zámku.

Více informací najdete na webových stránkách:

Zámek Račice:
www.zamekracice.cz

Prohlídkový okruh na zámku:
https://www.zamekracice.cz/prohlidky-zamku

Videopozvánku k návštěvě zámku najdete také v reportáži České televize v rámci Událostí v regionech zde