Motorkářská sezona je v plném proudu. Máte pojištěn svůj stroj?

Sezóna pro motorkáře je letos díky příznivému počasí již v plném proudu. Je tedy nejvyšší čas se zamyslet nad tím, jaké pojištění pro vlastní stroj vybrat. Ti, kteří si chtějí jezdění užít, přitom už dávno vědí, že ohlížet se jen na cenu pojištění nedává smysl. Mnohem důležitější totiž je, co za ni dostanou za služby. Rozdíly přitom mohou být velké. A když se něco přihodí, ve finále chce každý, aby se problém vyřešil spolehlivě a rychle. U motorek to platí dvojnásob.

Motorky stejně jako třeba auta musí být ze zákona pojištěné. I pouhé parkování je totiž považováno za provoz. Obecně platí, že pokud není vozidlo alespoň dočasně vyřazeno z provozu (registrační značky v depozitu), je nutné mít takové vozidlo pojištěné. To platí i pro motocykly, byť jsou provozovány sezónně. U povinného ručení je z čeho vybírat – platí to jak pro limity plnění (např. až do 100 mil. Kč), tak pro doplňkové služby. Ty se liší podle zvolené varianty povinného ručení.

Sezónní havarijko?

Někteří majitelé motorek hledají úspory tím, že havarijní pojištění pořizují jenom na sezónu. Takový přístup ale nemusí nutně dávat smysl. Vyřadit motorku dočasně z provozu totiž znamená nejen z ní sundat značky a odnést je na úřad, ale stojí to i čas a peníze. Kontaktovat musíte totiž pojišťovnu a platíte úřadu i poplatek spojený s vyřazením. Celoroční havarijní pojištění má přitom jasné výhody – riziko krádeže, poškození nebo působením živlů motorce totiž hrozí, i když je na zimu „spolehlivě“ uložená. Setkáte se se škodami, které vzniknou pádem při pouhém vytlačení motorky před garáž, nebo při jejím převážení. Bez havarijka mimo sezónu pak opravu hradí motorkář z vlastního.

Technický stav a riziko úrazů

Každý rozumný motorkář určitě uzná, že technický stav jeho stroje musí být nejen na začátku sezóny, ale po celou její dobu vždy stoprocentní. Za takových okolností by dobré úrazové pojištění minimálně pro řidiče mělo být automatickou součástí každého pojištění motorky. Lze pojistit i spolucestujícího. Toto pojištění odborníci nedoporučují podceňovat, protože na motorkáře číhají v provozu mnohé nástrahy – od nekvalitního povrchu silnic, přes bezohledné chování ostatních motoristů až po přecenění vlastních schopností.

Když dojde na nepojízdnost

Jízda na motorce je především zábava. Během ní ale není výjimkou, že čelíte situacím, kvůli kterým se může cestování zkomplikovat. Ze statistik vyplývá, že asistenční služba pomáhá motorkářům nejčastěji u dopravních nehod, poruch motorů a defektů pneumatik. Výjimkou ale nejsou ani problémy s baterií nebo nedostatkem paliva.

A co zavazadla?

Běžná motorkářská populace nemá stále povědomí o tom, že připojistit se dají také zavazadla. Řešit lze poškození, zničení nebo ztrátu zavazadel, k nimž dojde při dopravní nehodě. V dalším případě je pojistné krytí širší – vztahuje se na poškození, zničení nebo ztrátu zavazadel způsobenou nejen nehodou, ale také odcizením nebo živelnou událostí.
Pojištění se přitom vztahuje nejen na zavazadla, ale také na krádež přilby a poškození oblečení, které má motorkář na sobě při dopravní nehodě.


Porovnejte pojištění, která nabízejí naše smluvní pojišťovny na www.pojisteni.com a vyberte si to nejlepší pro vás.

moto trip