5 rad, jak si užít pohodovou dovolenou v Chorvatsku

Letní dovolenou u moře vám může znepříjemnit úraz, nemoc, krádež osobních věcí nebo třeba pokuta za „promenádu“ v plavkách centrem města. Pokud si chcete užít pohodovou dovolenou, přečtěte si, na co si dávat pozor a čeho se raději vyvarovat. 

Cestovní pojištění Chorvatsko

TIP: Sjednejte si výhodné cestovní pojištění do Chorvatska. Vše vyřídíte jednoduše online na stránkách Pojisteni.com

Připravte se na dlouhou cestu autem

Pokud se vám podaří vyhnout dopravním zácpám, zabere jízda autem z Prahy na Makarskou riviéru zhruba 12 hodin. Na takto dlouhou cestu se vyplatí dopředu připravit. Naplánujte si trasu cesty, jednotlivé zastávky, kupte si v předstihu dálniční známky, zkontrolujte si cestovní doklady, pojištění, povinnou výbavu a technický stav vozidla a nezapomeňte na lehké občerstvení na cestu. Za dopravní nehodou často stojí únava řidiče, proto před cestou nepodceňujte řádný odpočinek. Při odjezdu na dovolenou po dni stráveném v práci zbytečně riskujete!

Přečtěte si také: Chorvatsko 2018: Jak se připravit na cestu autem

Dodržujte pitný režim

Zdravotní obtíže se Čechům nevyhýbají ani na dovolené u moře. Chorvatští lékaři potvrzují, že turisté velmi často přicházejí do ordinace dehydratovaní. Obvykle si stěžují na bolesti hlavy nebo dokonce nevolnost. Těmto nepříjemnostem se dá jednoduše předejít, stačí dodržovat pitný režim. Lidé by se také měli vyhýbat přímému slunci, zejména přes poledne. Samozřejmostí je kvalitní opalovací krém a pokrývka hlavy.

Když budete muset v Chorvatsku vyhledat lékaře, vyberte si zdravotnické zařízení, které má smlouvu s chorvatskou státní zdravotní pojišťovnou. Zde máte nárok na lékařskou péči ve stejném rozsahu a za stejných podmínek jako místní občané. Stačí předložit Evropský průkaz zdravotního pojištění od vaší zdravotní pojišťovny. Na Jadran se vyplatí sjednat cestovní pojištění – z pojištění léčebných výloh se hradí například náklady na spoluúčast za ošetření, hospitalizaci, poplatky za předpis léků nebo transporty do České republiky.   

Hlídejte si osobní věci

O své osobní věci můžete v mžiku přijít na cestě k moři, na pláži nebo třeba v tlačenici při prohlídce města. Příležitost dělá zloděje, říká se. Proto si hlídejte osobní věci a nenechávejte je volně ležet bez dozoru. Odložený foťák, telefon, tablet nebo plná peněženka pod ručníkem na dece je pro zloděje velkým lákadlem. Pozor si dejte i při prohlídce města a památek. V místech s vysokou koncentrací lidí můžete narazit na organizované skupiny kapsářů. V případě ztráty nebo odcizení oceníte cestovní pojištění s připojištěním zavazadel a věcí osobní potřeby.

Dodržujte místní nařízení

Chorvatům už pravděpodobně došla trpělivost se spoře oděnými a příliš hlučnými turisty v ulicích. Vítr v peněžence vám může udělat jak procházka v plavkách nebo bez trička centrem města, tak i opalování bez plavek na balkóně, rušení nočního klidu či přemíra alkoholu na veřejnosti. Za porušení místních nařízení můžete zaplatit v přepočtu i několik tisícikorun.

Pozor na rychlou jízdu

Pokutu můžete dostat i v případě, kdy příliš sešlápnete plynový pedál. V Chorvatsku platí stejné rychlostní limity jako u nás, tedy padesátka ve městě, 90 km/h mimo obec, 110 km/h na rychlostních silnicích a 130 km/h. Na rychlost si musí dávat pozor i mladí řidiči. Do 24 let věku jsou limity sníženy na 80 km/h (mimo obec), na 100 km/h (rychlostní silnice) a 120 km/h (dálnice). Například za překročení rychlosti ve městě o 10 až 20 km/h zaplatíte pokutu ve výši 500 kun. Na 1000 kun vyjde překročení rychlosti mimo obec o 30 až 50 km/h.