Aktuální situace v cestovním pojištění a pojištění storno poplatků

Hranice České republiky jsou v souvislosti s šířením nového koronaviru SARS-CoV-2 uzavřeny a čeští občané aktuálně nemohou vycestovat do zahraničí. Tento nutný krok se negativně promítá nejen do činnosti firem v oblasti cestovního ruchu, ale také všech souvisejících doprovodných služeb včetně cestovního pojištění.

koronavirus a cestovní pojištění

Ve čtvrtek 12. března 2020 od 14 hodin byl na celém území České republiky vyhlášen nouzový stav v souvislosti s pandemií koronaviru SARS-CoV-2, a to na dobu 30 dní. Od pondělí 16. března byly uzavřeny hranice a čeští občané nemohou po tomto datu opustit Českou republiku. Výjimku mají přeshraniční zaměstnanci (takzvaní pendleři), kteří dojíždějí za prací na území Německa a Rakouska. Jejich pracoviště však nesmí být vzdáleno více než 100 kilometrů vzdušnou čarou od českých státních hranic.

Dočasné uzavření hranic zásadním způsobem zasáhlo jak cestovní ruch, tak i související doprovodné služby včetně cestovního pojištění. V okamžiku vyhlášení celostátní karantény se prodeje cestovního pojištění propadly k nule. Tato situace však nebude trvat věčně a za několik měsíců lze očekávat opětovné oživení.

Pojišťovny na stávající vývoj reagují a některé již přistoupily k úpravám podmínek pojistných produktů nebo vydávají různá omezení. Většina pojišťoven například zahrnula probíhající epidemii do výluk, na které se pojištění nevztahuje. Až se otevřou hranice a Češi začnou znovu cestovat, vyplatí se před sjednáním cestovního pojištění prostudovat aktuální pojistné podmínky. Pokud už nyní plánujete letní dovolenou, zohledněte ve výběru očekávaný vývoj pandemie v cílové destinaci. Níže uvádíme hlavní zdroje, které doporučujeme v těchto dnech sledovat.

Odkazy na internetové stránky, které doporučujeme dále sledovat:

Další informace o vývoji situace ohledně šíření koronaviru naleznete na: