Allianz, která už 100 let pojišťuje hollywodské filmy, pojistila i jubilejní MFF Karlovy Vary

Praha/Karlovy Vary, 2. července 2015; Auta, řidiči, pronajaté nemovitosti i filmy – to vše po celý festivalový týden kryje speciální pojištění. Allianz se stala při jubilejním 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary již podruhé oficiálním pojistitelem. Na této prestižní kulturní akci je tak pojištěno téměř „vše“, od odpovědnosti řidičů oficiálních vozidel festivalu, přes pojištění majetku a elektroniky až po potenciální škody na pronajatých nemovitostech. Největší pozornost ale byla samozřejmě věnována pojištění filmů pro případ jejich poškození, ztráty či odcizení. 

I samotné natáčení filmů představuje rizika, která se ještě zvyšují, pokud se film natáčí
v exotických místech, nebo obsahuje složité akční scény. Allianz prostřednictvím dceřiné specializované pojišťovny Fireman’s Fund, v současné době pojišťuje až 80 procent všech amerických filmů, včetně těch oscarových, například snímky Gándhí, Tanec s vlky, Forrest Gump, Muži, kteří nenávidí ženy, Twilight Sága, Sherlock Holmes nebo Jamese Bonda. 

Kromě téměř stoletých zkušeností z oblasti pojišťování filmů, ať už nezávislých, nebo kasovních trháků, je pojišťovna Fireman’s Fund zaměřená na pomoc producentům a studiím, aby dokončili film v termínu, bezpečně a přitom bez navýšení rozpočtu. Poskytuje například odborné poradenství při nebezpečných scénách, jakými jsou letecké bitvy, nebo scény s výbuchy, které mají být natočeny tak, aby všichni zúčastnění nebyli vystaveni žádnému riziku, nebo pouze minimálnímu. Filmy, které se natáčely v zahraničí, jako například Twilight Sága v Brazílii, jsou zase ohroženy problémy souvisejícími s přesunem rekvizit a kostýmů, anebo mohou představovat riziko z pohledu exotických chorob. Tohle všechno pak kryjí pojistky skupiny Allianz. Při pojištění Hunger Games se zase myslelo na rizika reálného setkání s divočinou. Zohledněna byla třeba i přítomnost medvědů v okolních lesích. 

Také česká Allianz pojišťovna má zkušenosti s pojištěním filmů – pod její ochranou například vznikalo koprodukční historické drama Bathory. Protože se příběh o uherské hraběnce Alžbětě Báthoryové, nazývané Čachtická paní, natáčel na mnoha unikátních místech, v historických objektech a s cennými rekvizitami, bylo hlavním tématem smlouvy pojištění odpovědnosti. Šlo hlavně o případy, kdyby herci nebo další členové štábu způsobili při filmování škodu třetím osobám, a to jak majetkovou, tak na zdraví. „Při zajišťování pojistného krytí tohoto druhu nejde jen o pojištění filmové techniky v místě natáčení, ale je potřeba zajistit majetkové pojištění pořízených filmových záznamů během zpracování ve filmových laboratořích, stejně jako během jejich převozu a archivace. Při stanovení pojistné hodnoty je třeba pamatovat na to, že v těchto materiálech je postupně soustředěna hodnota všech natáčecích dnů a ta je opravdu vysoká. Pojištění odpovědnosti v co nejširším rozsahu je pak samozřejmou součástí kompletní ochrany,“ doplňuje specialista pojištění podnikatelů Pavel Strejček. 

Jako pojistitel Jamese Bonda se Allianz dobře orientuje v rizicích hrozících při výrobě akčních filmů, u kterých více než kde jinde hrozí zranění představitele hlavní postavy. Možná ztráta až 250 tisíc dolarů za jeden natáčecí den při přerušení filmování by mohla být pro nepojištěnou tvorbu likvidační. Proto se ani James Bond neobejde bez pojištění, a to nejen úrazového. Pojištěné jsou i škody na majetku třetích osob. 

„A protože tento nejslavnější agent je „tváří“ kampaně cestovního pojištění Allianz, představíme se v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech hned při zahajovacím odpoledni prostřednictvím smileboxů na Tržní kolonádě a s rekvizitami ve stylu Jamese Bonda. Po celou dobu konání festivalu pak bude fungovat v hotelu Thermal Allianz point s naší oblíbenou aplikací Na cesty,“ zve Michaela Vrátná z marketingu Allianz. 

Nejen návštěvníci festivalu, ale všichni, kteří rádi cestují, mohou využít speciální letní akci
a s on-line cestovním pojištěním Allianz získat kód na stažení sedmi elektronických knih zdarma. Nabídka platí od 3. července do 30. září.

 

 

Allianz pojišťovna, a. s., je stoprocentní dceřinou společností Allianz New Europe Holding GmbH a součástí přední světové pojišťovací skupiny Allianz SE. Na český trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pevnou pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven. Nabízí komplexní škálu pojišťovacích a investičních produktů pro soukromou i firemní klientelu. Allianz pojišťovna, a. s., je jediným akcionářem Allianz penzijní společnosti, a. s. Je také jediným společníkem Allianz Kontakt, s.r.o.

 

Zdroj: tisková zpráva Allianz pojišťovny, a. s.