Těmto situacím se na dovolené u moře raději vyhněte

Pojišťovací poradci všem cestovatelům doporučují, uzavřít si před odjezdem do zahraničí cestovní pojištění. Dobrá pojistka je zárukou, že se pojišťovna při návštěvě soukromého lékaře, ztrátě zavazadel, rozbití okna v hotelu a řady dalších nepříjemných událostí postará o náhradu vzniklých nákladů či škody. Existují však situace, ve kterých si pojišťovny vyhrazují právo krátit nebo nevyplatit pojistné plnění. S jakými výlukami z pojištění se můžete setkat?

Cestovní pojištění

Pozor na bujaré večírky s přemírou alkoholu

Zejména v letních měsících si každý dopřeje sklenku něčeho ostřejšího. S alkoholem to však nepřehánějte. Pokud si například zlomíte nohu pod vlivem alkoholu či jiných návykových, toxických nebo psychotropních látek, s náhradou škody nepočítejte. To samé platí i v případě zneužití léků. Dávejte si také pozor, pokud plánujete oslavit konec dovolené ohňostrojem. Ve výlukách často najdete i škody, které vznikly v souvislosti s manipulací s pyrotechnikou.

TIP: Porovnejte si nabídky cestovního pojištění online na portálu Pojisteni.com!

Nevyvolávejte konflikty, dodržujte zákony a předpisy

Občas se stane, že se s někým neshodnete. Takovou situaci se snažte řešit s chladnou hlavou. Pokud totiž dojde ke škodě v souvislosti s výtržností, kterou jste sami vyvolali, ztrácíte právo na pojistné plnění. Výluky pamatují i na situace, kdy nedodržíte právní předpisy daného státu nebo dokonce spácháte trestný čin.

Dejte si pozor i na zdánlivě banální prohřešky, mezi které patří například porušení bezpečnostních předpisů či nevyužití bezpečnostních pomůcek. Typickým příkladem může být řízení vozidla bez příslušného oprávnění, chybějící oprávnění pro rekreační potápění, jízda bez přilby na kole nebo chybějící vesta při provozování vodních sportů.  

Vyhněte se demonstracím a rizikovým zemím

V některých zemích jsou na denním pořádku různé demonstrace. Rozhodně se do těchto událostí nezapojujte. Pojišťovny neplní v případě aktivní či pasivní účasti na demonstracích, vzpourách, povstáních, veřejných násilnostech nebo dokonce válečných konfliktech.

Pokud chce prožít klidnou dovolenou, vyberte si bezpečnou destinaci. Na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky najdete všechny informace k aktuální bezpečnostní situaci v jednotlivých zemích. S pojistným plněním nepočítejte, pokud uvedené ministerstvo nedoporučuje cestovat do vámi vybrané země nebo byla v zemi vyhlášena válečná zóna.

Nepouštějte se do aktivit, které nejsou pojištěny

Základní varianty cestovního pojištění obvykle počítají s běžnými rekreačními sporty. Pokud tedy budete jen plavat v moři nebo pojedete na vyjížďku na kole, nemusíte se zabývat dalším připojištěním. Jiná situace ovšem nastává u rizikovějších sportovní aktivit. Mezi takové může patřit jízda na vodním skútru, jet surfing, jachting, wakeboarding nebo i skákání na trampolíně. Bez připojištění se neobejdete ani u běžných sportů vykonávaných výkonnostně nebo při účasti na veřejně organizovaných sportovních soutěžích. Pojišťovny vyjmenovávají i sporty, které nelze pojistit.

Běžné cestovní pojištění nebude stačit ani při výpravách do míst s extrémními klimatickými podmínkami, zeměpisně odlehlých míst nebo rozsáhlých neobydlených oblastí. Typickým příkladem je expedice do pouště nebo výprava na otevřené moře.

Úmyslné škody si zaplatíte sami

Žádné cestovní pojištění vás neochrání v případě, kdy si škodu způsobíte úmyslně sami nebo vám někdo k takovému kroku dal podnět. Neuspějete ani v případě sebepoškození, sebevraždy nebo pokusu o ni.

Spolupracujete s pojišťovnou

Při pojistné události je potřeba spolupracovat s pojišťovnou a asistenční službou. Také se musíte řídit jejich pokyny, spolupracovat a předložit požadované doklady (např. účtenky za ošetření). V případě potřeby jim také musíte umožnit kontaktovat ošetřujícího lékaře a další dotčené instituce.

Upozornění: Před každou cestou do zahraničí doporučujeme uzavřít si kvalitní cestovní pojištění. Výluky z pojištění se mohou u jednotlivých nabídek cestovního pojištění lišit.