Víte, jak předcházet následkům krádeže šperků?

Den svatého Valentýna je v České republice spíše než jako svátek zamilovaných vnímaný jako svátek obchodníků. A není tomu tak nadarmo. Přestože Češi za valentýnské oslavy zatím neutrácejí tolik jako obyvatelé anglosaských zemí, komerční aspekt data 14. února se i zde začíná každoročně stále více projevovat.

A kromě květin dostávají i české ženy v tento den čím dál více šperků. Bohužel se o ně často nejsou zvyklé starat tak, aby je pojišťovny mohly rychle odškodnit. Jak na to?

Pojištění domácnosti vám sice vaše ztracené klenoty nevrátí, umí ale navrátit alespoň jejich finanční hodnotu. Důležité je proto vědět, jaké ceny vaše šperky vlastně dosahují. A to je často první „kámen úrazu“, který brání rychlé likvidaci škody. „Kromě alespoň přibližné hodnoty šperku je třeba mít přehled i o tom, kolik šperků doma máte a jak přesně vypadají. Ideální je samozřejmě mít k dispozici účtenku či certifikát pravosti a všechny šperky si vždy pro jistotu vyfotit,“ radí Monika Hotová, specialistka majetkového pojištění Allianz pojišťovny. „Pak bude likvidace vaší škodní události pouhou rutinní záležitostí,“ dodává.

TIP: Srovnání pojištění domácnosti naleznete v sekci Pojištění majetku

Realita je ale často jiná. „Poškození většinou dokládají rodinné fotografie, z nichž je patrné, že majitelka domácnosti odcizený klenot měla a nosila. Bohužel ne vždy mají takový snímek k dispozici, a tak své klenoty pouze popisují, případně kreslí, což samozřejmě není ideální situace pro řešení pojistné události,“ uvádí Hana Jurová, metodička Allianz pojišťovny.

Obecně platí, že ukradené cennosti se obvykle vejdou do limitu pojištění domácnosti, ale majitelé šperků vyšší hodnoty mohou využít možnosti navýšení limitu, například i tím, že šperky umístí v trezoru. A pokud ho nemáte, buďte kreativní a šperky alespoň neukládejte na obvyklá místa. Zkuste se vyhnout šuplíkům a skříňkám, a určitě je nenechávejte v originálních krabičkách z klenotnictví. Jsou to první, na co se zloději zaměří.

Krádež či jiná pojistná událost na sebe však nemusí nechat čekat až na dni po valentýnské romantice. K nehodám samozřejmě dochází i přímo v tento den, ačkoli loni byl 14. únor až neuvěřitelně klidný. Možná i díky tomu, že připadl na sobotu, nahlásili klienti Allianz minulý rok na toto datum pouze 237 škod oproti předloňským 400.

Zdroj: Allianz pojišťovna, a. s.