Uznání od přátel nebo od zlodějů? Statistiky letních krádeží mluví jasně

Sezóna dovolených začíná a lidé pomalu vyrážejí za teplem. Zabalit, vzít pas a… přidat rychle fotku z exotické destinace, kde stráví následující dny. Tím ale kromě „palců nahoru“ a komentářů svých přátel získávají i pozornost zlodějů.

pojištění domova

Jenom za loňské období od května do října nahlásilo pojišťovně Allianz krádež či vloupání 578 klientů. „Za rok 2018 evidujeme během dovolenkových měsíců pojistné události související s krádeží či vloupáním v celkové hodnotě téměř deset milionů korun. Nejvíce případů jsme zaznamenali v září, nejméně jich bylo naopak ohlášeno v srpnu,“ říká analytička Allianz Martina Červenková.

Dříve lupiči zkoušeli, kdo by mohl být zrovna pryč, to ale v době digitalizace není potřeba. Lidé jim sami dají vědět, jak dlouho zůstane jejich domov opuštěný. Kromě odcizení majetku však jejich obydlí hrozí i další nebezpečí – může například prasknout potrubí a zaplavit byt nebo udeřit blesk, který poškodí spotřebiče.

Jakých zásad by se lidé měli držet před odjezdem na dovolenou?

1)     Nesdílet na sociálních sítích přesný termín

Že méně je někdy více platí i v návaznosti na naši aktivitu na internetu. Užijte si čas s rodinou či přáteli, vypněte svůj telefon a eliminujte riziko toho, že dáte potencionálnímu zloději vědět, že u vás zrovna nikdo není.

2)     Zabezpečit dům či byt

Stejně, jako si před odchodem z domova zkontrolujete, zda máte pas, peněženku a mobil, měli byste se ujistit, že žádná okna nezůstala otevřená a že jsou vaše bezpečnostní dveře opravdu zamčené.

3)     Domluvit si vybírání schránky

Přeplněná schránka jako kdyby volala, že mají lupiči zelenou. Domluvte se se sousedy, aby vám ji občas vybrali.

4)     Zajistit kontrolu majetku

Během delší nepřítomnosti je lepší si zajistit někoho, kdo kromě zalévání květin zkontroluje i celý byt či dům a zjistí, zda nedošlo například k nějakému přepětí nebo vytopení.

5)     Chránit se pojištěním

Klienti se mohou chránit jak pojištěním majetku, tak i pojištěním odpovědnosti. Pak mohou být v klidu, ať už by něco zavinili oni, nebo by je poškodila jiná osoba.