Hořkosladké stříbro pro e-Finance Sport Team na Orlice Cupu

Již osmý ročník venkovního štafetového závodu ORLICE CUP v Chocni je za námi. Outdoorová štafeta se zde skládá z disciplín: běhu na cca 13 km s převýšením 300 m, MTB v délce 25 km a převýšením cca 400 m a finálně kajaku v délce 10 km po meandrující říčce Tiché Orlice. Pokud do těchto tratí zaprší, obtížnost rázem stoupá, celý závod se promění ve velké bahniště, což je drsné zejména pro bikery a jejich závěrečnou klesací etapu. A že letos pršelo pořádně! I blesků si závodníci užili dosyta. Ale – asi po domluvě s pořadateli – na konci závodu byla už modrá obloha a vysvitlo slunce.

Tým ASS Brno e-Finance Sport Team do závodu po loňském celkovém prvenství nastupoval jako favorit a byť to pro každého z členů nebyl nejlepší termín z titulu načasování dalších závodů (a v případě kajakáře i po čerstvě prodělané nemoci), ambice opět patřili metě nejvyšší. Závod zahájil Milan Janata, který vyběhl ve výborném tempu od začátku na špici. Zbytku závodníků se vzápětí utrhl a náskok každým metrem navyšoval. Někde u 9. km však přišla tvrdá rána: vlivem úmyslné sabotáže nějakého kolemjdoucího byla přeznačena klíčová křižovatka, a to zavedla Milana na jinou trať. Naštěstí okolí zná a stihnul si zrady všimnout a vrátit se zpět. Naběhal však o cca 1 km více a ztratil tak část sil, náskok i zaslouženou čelní pozici. Doběhl tak těsně na 4. místě.

Dominik Trnka, osvědčený a nebojácný biker, se vrhl agresivně do stíhacího závodu, kde na bahnitých trasách šlo do tuhého. Zvládl ale vše na jedničku, včetně strmého bahnitého sjezdového singl tracku na konci, kde bylo těžké sejít i jen po nohách, a probojoval tak celý tým na vítěznou pozici. Rychlým dojezdem tak překvapil celý cílový stadion, včetně posledního člena výpravy, Pavla Srbeckého, který si musel pro předávku teprve přiběhnout z hlediště, čehož využil druhý tým v závěsu: Czech Outdoor exteme team, který předal svému kajakáři štafetu dříve a rázem jsou byli vedení. Tento tým v minulosti závod taktéž několikrát vyhrál, a právem patřil k hlavním soupeřům i letos.

Pavel napravil svoji chybu při předávce při úvodním běhu, kde přespurtoval Jirku Žáka a sedl do kajaku opět na čele. Kajakáři pak svedli několik tvrdých bitev o vedení. Než se Jirka takticky zavěsil „na vlnu“ Pavlovi a nechal se provézt do půlky závodu. Zde předvedL skvělou formu a znalost terénu, a při jedné z otáček Pavla předjel a dostal tak svůj tým do vedení.  Velký odstup pak získal zjednodušenou otáčkou u otáčecí bojky v půlce závodu, kde Pavel ztratil dlouhé chvíle pedantským projetím u břehu a tuto ztrátu již nedohnal. Do cíle doběhl s jasnou ztrátou, a to pro ASS Brno e-Finance Sport Team znamenalo hořkosladké druhé místo.

Děkujeme organizátorům a všem závodníkům za skvělý závod a těšíme se na příští rok a šanci si „opravit“ vítězství. Děkujeme EFI Pivovaru za jejich poctivou práci při tvorbě jejich nápojů, zvláště pak EFI Energy drinku, a podpoře pitného závodního režimu pro náš sportovní tým.

 

Orlice Cup 2023

 

e-Finance Sport team na Orlice Cupu 2023