Crash hunteři: lovci nehod slibující pomoc, která Vás dostane do potíží

Bezprostředně po dopravní nehodě je většina řidičů buď v šoku, nebo v nejlepším případě ve stavu, kdy stres a neuspořádané myšlenky snižují schopnost dobrého úsudku. A právě této chvíle jsou jiní schopni využít a zajistit Vám v důsledcích ještě větší problémy, než ve kterých se nacházíte.

Říká se jim lovci nehod, anglicky crush hunters. Jedná se o velmi výhodný způsob podnikání. Jestli je však výhodný pro všechny strany, je už věc jiná.

Jak jednání lovců nehod probíhá? Vše začíná dopravní nehodou. Asistenční služba je okamžitě na místě a často nejen jedna – nikdo ji nevolal a už to by Vám mělo být podezřelé. S úsměvem Vám však její zástupci vnucují do rukou papíry, které nabízejí pomoc. A to nejzajímavější a nejlákavější, co od nich uslyšíte je: „Vše je zdarma. Vy neplatíte nic. Všechny platby uhradí pojišťovna viníka.“

Stačí pár podpisů a jednání s pojišťovnou a další starosti předáváte někomu jinému. Čas a místo jim přejí, řidič ve stresu po autonehodě vidí v takovém člověku doslova zachránce.

Nezapomeňte, že jakmile předložené papíry podepíšete, dáváte tím lovci nehod plnou moc. Rozhodování přechází do jeho rukou, vše je v jeho režii a Vy ztrácíte nad situací kontrolu.

Přitom základní věcí, kterou by řidiči měli vědět je, že poškozený má po dopravní nehodě nárok na finanční náhradu škod od pojišťovny viníka. Žádné služby lovců nehod tedy ve skutečnosti nepotřebuje.

Výdaje za asistenci, které lovci nehod předloží pojišťovně, bývají daleko vyšší, než je na trhu zvykem. Pojišťovna proto nepokryje vše, co si lovci řeknou, proplatí pouze ceny obvyklé na trhu. Kdo zaplatí rozdíl? Ten nakonec proplácí klient, který měl mít původně všechno zdarma.

Výdaje navyšuje například odtah vozidla do vzdáleného servisu, přestože jsou k dispozici servisy daleko bližší. I doba zapůjčení náhradního vozidla se prodlužuje uměle tím, že oprava trvá déle, než je nutné. Smluvně jste navíc ve většině případů povinni ho využívat. Za porušování bodů podepsané smlouvy Vás čekají nemalé pokuty.

Nebezpečnou praxí bývá také užívání neoriginálních a opotřebovaných náhradních dílů. Nejen, že jsou pojišťovně (a při velmi pravděpodobném neproplacení tedy Vám) naúčtovány částky za nové náhradní díly, ale ani nemusíte vědět, že jsou ve Vašem voze náhradní díly, které patří už jen na vrakoviště. Jezdit v takovém vozidle by asi nechtěl nikdo.

To, že pojišťovna nepokryla veškeré náklady lovce nehod nemusíte navíc poznat hned, resp. Vám tato informace nemusí být oznámena zástupcem asistenční společnosti. Výzva od vymahačů může klidně důvěřivému řidiči přijít i po dlouhých měsících, třeba i po roce.

Bezcharakterní honba za penězi dosahuje úrovně hyenismu v případě škod na zdraví, kdy snaživý lovec nehod dochází i do nemocnice, kam byl potenciální úlovek převezen, a přemlouvá ho k přijetí svých zaručeně kvalitních služeb zdarma. Přesvědčuje i příbuzné těch, kteří bojují o život a někdy i pozůstalé.

I mezi lovci nehod se však najdou takoví, kterým se dá věřit, že situaci dotáhnou do konce tak, aby to bylo pro klienta co nejvýhodnější, tedy zdarma, jak bylo slíbeno. Jak už to tak ale bývá, rozeznat je od méně kvalitní konkurence je při podepisování velmi obtížné, rozdíly jsou přitom obrovské a poznáte je zpravidla, až už je pozdě.

Pokud už opravdu listujete nabízenou smlouvou, přečtěte si ji velmi důkladně a raději dvakrát. Můžete také sepsat s lovcem nehod prohlášení, že v případě neproplacení výdajů asistenčních služeb pojišťovnou nebude po Vás jejich poskytovatel chtít doplatek. Že se v takovém případě bude lovec odměn snažit více, je zřejmé. Boj o proplacení je totiž už jen jeho boj. Pro Vás je celá situace zdarma, jak koneckonců slibuje. Otázkou je, kolik dobrodinců bude ochotno podepsat takový papír, dokazující jejich serióznost.

Užitečnou informací pro Vás také může být, že od podepsané smlouvy můžete odstoupit do dvou týdnů od podpisu, pokud jste ji podepsali mimo prostory obvyklé k podnikání. Tedy například na ulici (především při poškození na majetku) nebo v nemocnici či doma (častěji u poškození na zdraví).

Nejlepší a nejbezpečnější radou je tedy vždy: rázně odmítnout často i větší množství dobrodinců, kteří se svými službami přijedou nezváni na místo nehody a spoléhat na svoji pojišťovnu a její asistenční služby. Telefonní číslo pro kontakt naleznete na své zelené kartě.