Průzkum ekonomických expertů předpovídá vysoký růst cen nemovitostí po celém světě

Podle aktuálního průzkumu Economic Experts Survey (EES), provedeného Ifo institutem a Institutem pro švýcarskou hospodářskou politiku (IWP), můžeme v příštích deseti letech očekávat vysoké nárůsty cen nemovitostí na globální úrovni. Průměrný roční nominální růst by měl dosáhnout 9 % na celosvětové úrovni, zatímco v Německu se očekává růst o 7,2 %.

V uplynulém desetiletí zaznamenalo mnoho zemí obrovské nárůsty kupních a nájemních cen nemovitostí. Data Banky pro mezinárodní vypořádání ukazují, že nominální ceny domů celosvětově mezi lety 2012 a 2022 vzrostly průměrně o 5,4 % ročně. Nicméně, pandemie covid-19 a s ní spojený trend k většímu home office, stejně jako vysoké inflační prostředí s vysokými úrokovými sazbami, mohly tento trend zastavit.

Podle EES průzkumu experti po celém světě nadále očekávají silné nárůsty cen nemovitostí. Například v regionech jako je východní Afrika nebo jižní Asie se očekávají roční nárůsty cen nemovitostí o více než 20 %. Mezi dalšími regiony, kde se očekávají vysoké nárůsty mezi 10 a 15 %, patří Jižní Amerika, východní Evropa, kam se řadí i Česko, střední Asie a severní Afrika. Naopak, mírnější nárůsty v rozmezí 6 až 8 % ročně se očekávají v Severní Americe, západní Evropě, Oceánii a jihovýchodní Asii.

Expertův pohled na ceny nemovitostí také odráží jejich očekávání inflace. Na regionální úrovni je vysoká korelace mezi krátkodobými a dlouhodobými inflačními očekáváními respondentů a jejich odhady vývoje cen domů v příštích deseti letech. To naznačuje, že skutečné nárůsty cen nemovitostí budou pravděpodobně menší než nominální hodnoty.

 

Očekávání nárůstu cen nemovitostí v příštích deseti letech

Obrázek: Očekávání nárůstu cen nemovitostí v příštích deseti letech

Zdroj: [Ifo Institut, 2023] [Cit. 3.8.2023] (https://www.ifo.de/fakten/2023-07-31/economic-experts-survey-weltweit-hohe-steigerungen-der-immobilienpreise-erwartet )

 

Očekávání nárůstu cen nemovitostí v příštích deseti letech ve světových regionech

Tabulka: Očekávání nárůstu cen nemovitostí v příštích deseti letech ve světových regionech

Zdroj: [Ifo Institut, 2023] [Cit. 3.8.2023] (https://www.ifo.de/fakten/2023-07-31/economic-experts-survey-weltweit-hohe-steigerungen-der-immobilienpreise-erwartet)