Češi se nejvíce obávají požáru. Nejčastěji ale v domácnostech způsobí škodu voda

Nejčastější příčinou majetkových škod v domácnostech, kterou řešila téměř polovina Čechů, je únik vody. Druhou obvyklou příčinou je vloupání. Nějakou formu vloupání řešilo 29 % obyvatelstva. Při ochraně svého majetku před vloupáním Češi spoléhají na bezpečnostní zámky. A přestože nepříjemnosti způsobené požárem figurují na chvostu pojistných událostí, právě z požárů panují mezi Čechy největší obavy.

Vytopená domácnost je nejtypičtější majetková škoda, kterou někdy řešilo 46 % Čechů. Nehodu související s únikem vody – ať už z důvodu prasklého potrubí, nefunkčního kohoutku, nebo poškozené hadice od pračky nejčastěji řešili lidé z Ústeckého kraje, kde se tato nepříjemnost stala 52 % dotázaným. Průzkum ukázal, že s tímto problémem často zápolí i obyvatelé hlavního města (51 %). „Únik vody je evergreen, který každoročně způsobuje v domácnostech nejvíce škod, ať už škoda vznikne vodovodní havárií v bytě klienta nebo škodu způsobí jeho nepozorný soused,“ vysvětluje Karel Žyla, manažer PR a komunikace AXA v ČR a SR.

TIP: Nabídku pojištění majetku si můžete prohlédnout ZDE.

Vloupání do domácností je na vrcholu v období letních prázdnin

Na druhém místě mezi příčinami vzniku škod na majetku je vloupání do bytu, domu, garáže nebo zahrady. Téměř třetina Čechů musela někdy řešit nějakou formu vloupání. A spousta z nich v období prázdnin opouští své domovy a míří na dovolené, ať už k moři či na chalupu. „V období letních měsíců roste počet vyloupených domácností a při nepojištěné domácnosti se návrat z dovolené může stát ve velmi krátké době velmi nezáviděníhodným zážitkem,“ varuje Karel Žyla. Vykradení bytu, domu, sklepa nebo garáže řeší nejčastěji v Praze, kde s ním má špatné zkušenosti 40 % respondentů. Nejméně lidé řešili nějakou formu vloupání na Vysočině, kde se s těmito následky muselo vyrovnat pouze 15 % lidí. Z výsledků průzkumu vyplývá, že s rostoucím věkem mírně klesá počet lidí, kteří řešili vloupání do bytu nebo domu.

A jaké jsou další pojistné události, které Češi řešili?

Třetí nejčastější událostí, kterou Češi řešili, je poškození majetku způsobené krupobitím (9 %). V pořadí další události, které české domácnosti řešily, byly škody způsobené vandalismem (6 %), vichřicí (6 %) a mrazem (6 %). Ještě méně Češi řešili majetkové škody zapříčiněné povodněmi nebo záplavami (4 %) a nejmenší zastoupení mají škody způsobené požárem (3 %).

Proti vloupání se 62 % Čechů chrání bezpečnostními zámky

Proti vloupání nemá svou nemovitost zabezpečenou 22 % obyvatelstva. A nejvíce své domovy ponechává bez ochrany 33 % respondentů z Olomouckého kraje. „Lidé svou nedbalostí hrají do karet zlodějům, kteří jsou schopni během pár desítek vteřin vniknout do domácnosti a způsobit škody, které mohou jít až do statisíců,“ říká Karel Žyla. Při ochraně svých nemovitostí se Češi spoléhají na bezpečnostní zámky a bezpečnostní dveře. Bezpečnostní zámek v České republice vévodí žebříčku pro zabezpečení domácnosti, využívá jej 62 % Čechů. Ten je nejvíce využíván na Vysočině, kde jej využívá 76 % respondentů. Naopak, nejméně Češi používají, kamerový systém (5 %), bezpečnostní skla (5 %) a mříže v oknech (3 %). „Zabezpečit své domácnosti je doopravdy důležité. Nejen pro zloděje, kterého dobré zabezpečení může odradit, ale i pojišťovna bude v případě vykradení zkoumat, zda zabezpečení, které zloděj překonal, odpovídalo požadavkům pojistné smlouvy. V opačném případě to může mít nepříznivý vliv na výšku vyplaceného pojistného plnění,“ upozorňuje Karel Žyla.

Největší obavy panují z požárů

I přesto, že se nejedná o nejčastější typ škod, obávají se Češi požáru nejvíce (37 %). Je to logické, pokud k požáru dojde, následky mohou být katastrofální. Na druhé místo se řadí obavy z vloupání. 33 % dotázaných Čechů se obává vloupání a odcizení majetku. Strach z vloupání a odcizení majetku je nejsilnější v Praze, kde se vloupání obává 47 % Pražanů. Nejmenší obavy panují u obyvatel Královéhradeckého kraje, kde z vloupání má strach pouhá pětina lidí. Vloupání se v mnohem vyšší míře obávají mladí lidé. Obava z vloupání je obecně nižší v malých obcích, než ve velkých městech, kde existuje větší pravděpodobnost vloupání. V malých obcích do 1 000 obyvatel se vloupání obává pětina respondentů, zatímco ve velkých městech nad 100 000 se vloupání a odcizení majetku obává 43 % respondentů. Ve výčtu obav se objevuje i strach z působení přírodních živlů. Živelních škod se obává 27 % Čechů. Nejvíce v Královéhradeckém kraji, kde se živelních škod obává 44 % obyvatel. Přírodních živlů se naopak nejméně obávají Pražané, pouze ve 14 %. Nakonec, pouhá 3 procenta lidí mají strach z vandalismu.

O průzkumu: Průzkum o pojištění bydlení provedla agentura Ipsos prostřednictvím svého on-line nástroje Instant Research. Průzkum byl realizován v červnu 2016 na reprezentativním vzorku 1 000 respondentů v ČR.