Příležitost dělá zloděje. Jak předcházet vloupání?

Málokdo ví tolik o pocitu ztráty soukromí a vnitřního klidu jako ten, komu někdy vykradli byt či dům. Místo bezpečné zóny se z jeho domova rázem stal bezmála veřejný prostor, kam se může kdokoli přijít podívat, kdy se mu zachce.

Pocit hořkosti se ještě zvýší, když oběti zjistí, že kromě domácí pohody přišly i o šperky po babičce, novou televizi a notebook. Zlepšit náladu sice dokáže správné pojištění, nejlepší radou je však prevence.

Víte, jak předcházet vloupání?

Obecně lze říci, že Češi přistupují k ochraně svého majetku stále zodpovědněji. Poměrně běžnou součástí domácností se začínají stávat trezory, jejichž cena už není nijak závratná. Mnoho lidí však stále dělá zbytečné chyby z nepozornosti, a zloděje tak do svého domova vlastně sama pozve. Jen za minulý rok vyplatila Allianz pojišťovna z pojištění domácnosti a majetku za škody vzniklé vloupáním téměř 35 milionů korun.

Jak snížit šanci, že se letos do statistik dostane i váš domov? Není to tak složité

Zamykejte – Zloděj nemusí mít namířeno přímo k vám, aby vás vykradl. Často jde o náhodu. Zjistí, že jste při odchodu zapomněli zamknout nebo že máte desítky let starý zámek, který on otevře během několika sekund. Neváhejte proto investovat do lepšího zabezpečení a máte-li ho, je přímo „školáckou“ chybou zapomenout ho použít.

Zavírejte okna – Říká se, že příležitost dělá zloděje. Před odjezdem do práce či na dovolenou proto nezapomeňte pozavírat okna a zabezpečit jakékoli další přístupové body vašeho obydlí. Pokud vám zloděj přesto naruší soukromí, můžete bez problému uplatnit škodu u své pojišťovny. Základní podmínkou pro vyplacení odškodného v plné výši je, že pachatel při trestném činu překonal nějakou překážku. Pootevřené okno jí bohužel není.

Buďte pozorní – Všímejte si, co se děje ve vašem okolí. Postává před vaším domem někdo, koho jste tam dříve nevídali? Snaží se vám do domu vnutit podomní obchodník? Zvoní na vás neznámý chodec uprostřed noci a čeká na odezvu? Buďte zdravě podezíraví a uznáte-li to za vhodné, zvyšte ostrahu.

Pořiďte si alarm – Nemáte-li zrovna v lásce moderní techniku, jako dobrý alarm postačí v běžné všední dny i dobře vycvičený pes. Zatímco budete v práci, váš domov spolehlivě ohlídá. Ale pozor až pojedete na dovolenou. Nezůstane vaše obydlí bez hlídače? Pokud nechcete investovat do drahého alarmu, zkuste alespoň „mimikry“. Prakticky jakýkoli automaticky spuštěný zvuk zloděje spolehlivě vyděsí.

Nepodceňujte osvětlení – Starý trik s automatickým spínačem lustrů a dalších svítidel stále umí nočního zloděje odradit a ten si místo vašeho obydlí může vybrat potemnělý dům v sousedství. Naopak přerostlé živé ploty, keře a stromy mu hrají do karet. Bohužel je však smutným statistickým faktem, že většina vloupání se odehraje za bílého dne.

Nechlubte se – Že vyrážíte na Havaj? To je sice špatná zpráva pro závistivé facebookové přátele, ale dobrá zpráva pro zloděje, kteří se k této informaci dostanou. Neupozorňujte zbytečně své okolí, že nebudete či nejste doma, natož pak do kdy, a to ani při kratších výjezdech po krásách země české. Fotky můžete na sociální sítě nahrát i po návratu.

Ukryjte cennosti – Když všechny ostatní rady zklamou a zloděje už máte v bytě, nezbyde než doufat, že nenajde to nejcennější. Využijte domácí trezor, a pokud ho nemáte, buďte kreativní a šperky či klíčky od auta alespoň neukládejte na obvyklá místa. Zkuste se vyhnout šuplíkům a skříňkám, a cennosti rozhodně nenechávejte v originálních krabičkách z klenotnictví. Jsou to první, na co se zloději zaměří.

Co je třeba k rychlé a bezproblémové likvidaci škody?

Pojištění domácnosti vám sice vaše ztracené klenoty či elektroniku nevrátí, umí ale navrátit alespoň jejich finanční hodnotu. Důležité je proto vědět, jaké ceny vlastně odcizené předměty dosahují. A to je často „kámen úrazu“, který brání rychlé likvidaci škody.

„Kromě alespoň přibližné hodnoty šperku je třeba mít přehled i o tom, kolik šperků doma máte a jak přesně vypadají. Ideální je samozřejmě mít k dispozici účtenku či certifikát pravosti a všechny šperky si vždy pro jistotu vyfotit,“ radí Monika Hotová, specialistka majetkového pojištění Allianz pojišťovny. Nejinak je tomu i s veškerým dražším vybavením vašeho obydlí. „Pak bude likvidace vaší škodní události pouhou rutinní záležitostí,“ dodává.

Realita je ale většinou odlišná a zejména v případě rodinných šperků bývá dokládání složité. „Poškození často předkládají rodinné fotografie, z nichž je patrné, že majitelka domácnosti odcizený klenot měla a nosila. Bohužel ne vždy mají takový snímek k dispozici, a tak své klenoty pouze popisují, případně kreslí, což samozřejmě není ideální situace pro řešení pojistné události,“ uvádí Hana Jurová, metodička Allianz pojišťovny.

Zdroj: Allianz pojišťovna